Viktigt prejudikat för framtida gruvnäringar

Seger! Högsta förvaltningsdomstolen kom alldeles nyss med dom angående Tasmans bearbetningskoncession. Detta innebär att bolaget saknar bearbetningskoncession enligt minerallagen för att man inte först gjort en prövning enligt Natura 2000-reglerna i miljöbalken. Viktigt prejudikat i liknande ärenden dessutom!

Tasman Metals genomförde provborrningar bland annat under 2013, det har gjorts provborrningar sedan 2009.

Gruvbolag tappar tillståndet

Domstol upphäver regeringsbeslut

Hur den planerade gruvan i Norra Kärr påverkar kommer att påverka omgivningen och Vättern är en omstridd fråga. Nu drar Högsta förvaltningsdomstolen in Tasman Metals tillstånd.

När regeringen beslutade att gruvbolaget Tasman Metals skulle få bearbetningskoncession, det vill säga ensamrätt att utvinna sällsynta jordartsmineraler i Norra Kärr, så överklagades det beslutet av miljöorganisationer och privatpersoner.

Bakgrunden är bland annat att den planerade gruvan ligger nära ett så kallat Natura 2000-område. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen upphävt regeringsbeslutet just på grund av närheten till känsliga naturområden. Främsta orsaken är att det inte är utrett hur de anläggningar som krävs runt själva gruvan kommer att påverkas. De exempel som domstolen nämner är de sandmagasin och klarningsdammar som kommer att behövas.

I förra veckan drog gruvbolaget tillbaka sin ansökan om att få förlänga tillståndet för provborrning. När kommunstyrelsen skulle yttra sig i oktober om samma ansökan sade en oenig kommunstyrelse nej till fortsatt undersökningstillstånd. Planerna på gruva har mått kritik från både politiskt håll och från privatpersoner.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.