Ska framtidens odlade fisk bli vegetarianer?

 

single cell-protein

Från träflis till fiskfoder

Tillverkning av fiskfoder
Träflis används för massakokning i massabruk.
Surlut och fiberslam blir restströmmar under kokprocessen:
Surluten används som näring för att odla svamp i bioreaktorer. Svampen skördas via filtrering och tvättas, torkas och mals. Single cell-proteinet kan sedan ersätta dagens fiskmjöl i fiskfoder.

I fem år har forskaren Björn Alriksson och hans kollegor på SP Processum arbetat med metoden att utvinna protein från skogsindustrins restprodukter, från till exempel Domsjö fabrikens cellulosa­produktion.

– Single cell-proteinet, som vi kallar det, kan ersätta dagens dyra och miljöproblematiska fiskmjöl i fiskfoder, säger Björn Alriksson.
Han tror att marknaden av singe cell-proteinet är stor eftersom antalet fiskodlingar tros öka i takt med en växande befolkning och med att världens hav blir allt mer över- och utfiskade.

Fisken i haven håller på att ta slut, därför måste den odlas för att kunna försörja folk med fisk i framtiden. Och med fler fiskodlingar behövs mer fiskfoder.

Björn Alriksson är mycket entusiastisk till single cell-proteinet.

– Det är en bra produkt rent miljömässigt, men också något som skogs industrin kan tjäna
pengar på i framtiden, nu när inte papper är så hett längre, säger Björn Alriksson.

Intresset från skogsindustrin är stort.

– Vi samarbetar till exempel med Domsjö Fabriker. Men om man ska producera i full skala och bygga en anläggning för det, handlar det om en investering på många miljoner.
Björn Alriksson jämför framställningen av single cell-protein med processen när man bakar bröd.

– Vi utnyttjar näringen som finns i resterna från massakokningen och odlar mikrosvamp i dem. Ungefär som en bagerijäst, men det här är en annan sorts svamp.

Och med rätt förhållanden i bioreaktorer växer svampen fort. Efter ett dygn kan något kilo ha blivit flera ton. När processen är klar filtreras svampcellerna från vätskan, för att sedan torkas och malas.

Hur kom ni på idén?
Det här är inget nytt koncept. Både under första och andra världskriget odlade man liknande svampar på industrirester och annat till mänsklig föda – om det skulle bli svält, säger Björn Alriksson.
Han förklarar också att processen i stort sett är densamma som när man tillverkar quorn, förutom att det görs av socker från vete.

Björn Alriksson och hans forskarkollegor har testat metoden och single cell-proteinet under flera år – från liten skala till större. Från några milliliter på labbet till tio kubikmeter i en bioreaktor på en demoanläggning för industriell bioteknik.

– Det var en rejäl uppskalning. Nu ska laxfiskar på Island testmatas med singe cell-proteinet.

Sedan ska en smakpanel testa den laxen och jämföra med fisk som vuxit upp på traditionellt foder. För att se om det är någon skillnad.

Har du själv provsmakat single cell-proteinet?
– Ja det har jag. Det smakade inte så mycket. Men jag skulle väldigt gärna vilja provsmaka en fisk som är uppfödd på fiskfoder med vårt singel cell-protein.

Från Örnsköldsviks Allehanda 19/2 2016 i bilagan Skog & Energi. Text: Maria Lindberg

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.