Miljömärkning på odlad fisk och skaldjur

krav

Nästan hälften av all fisk och skaldjur vi äter i världen är odlad. Och mer kommer det att bli, eftersom det kommersiella fisket sedan länge nått sitt tak. I takt med att vattenbruket ökat har det blivit allt viktigare att komma till rätta med de miljöproblem som följer av verksamheten. Miljömärkning är ett sätt att hantera problemen, men frågan är hur långt det räcker?

En genomgång av kriterierna för miljömärkt odlad fisk visar att ytterst få märkningar inkluderar strikta krav för minskning av utsläpp av växthusgaser och miljömässigt hållbar användning av fiskmjöl och fiskolja.

Slutsatsen som författarna till bifogat inlägg i havet.nu  har dragit, är att även om miljömärkning av fisk och skaldjur med stor sannolikhet kan påverka enskilda odlingar i rätt riktning så är effekten på global nivå i nuläget tveksam.

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.