Ja till stor odling av fisk i Storsjön – trots många protester

Företaget Bright Water Fish AB har fått tillstånd att anlägga en fiskodling för drygt 1 500 ton regnbågsöring och röding i Storsjön.

Fiskodling1

Det är överklaganden att vänta.

Bland annat varnar föreningen Sportfiskarna i Norrlands Inland för att de laxfiskstammar som redan finns i Storsjön kan drabbas, bland annat av smittsamma sjukdomar från fiskarna som föds upp och hålls instängda i stora kassar i sjön.

Föreningen kommer att överklaga.

– Ja. Det är solklart, säger Rödöbon Bo-Yngve Nilsson som är informatör i fiskeföreningen.

– Det här är en sjö som är ren och frisk i dag. Det är ett fantastiskt rekreationsområde som man måste ta till vara.

Det var i slutet av förra veckan som Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrland gav tillstånd till företaget Bright Water Fish AB att odla stora mängder regnbåge och öring i ett ungefär 1 000 gånger 200 meter stort vattenområde utanför Vejmon på Rödön.

Tillståndet ger företaget rätt att årligen fram till utgången av januari 2026 använda upp till 2 000 ton fiskfoder, vilket bland annat kommer att leda till utsläpp av fosfor.

Bo-Yngve Nilsson tycker att det är anmärkningsvärt att Miljöprövningsdelegationen inte tagit hänsyn till den kritik, de farhågor och de förslag till avslag som framförts av bland annat länsstyrelsen i Jämtlands län och de kommuner som tar dricksvatten från Storsjön.

”Storsjön är huvudvattentäkt för fyra kommuner, däribland Östersund stad. En redogörelse för hur till exempel en öka algtillväxt påverkar dricksvattenkvalitén saknas” skriver länsstyrelsen i ett yttrande.

VA-cheferna i Krokom, Östersund, Åre och Berg framhåller i ett gemensamt yttrande att ”varje försämring av vårt viktigaste livsmedel, vatten, måste tas på allvar”.

De pekar på tre risker:

Det är att det blir fler bakterier, virus, parasiter och andra mikroorganismer i Storsjön.

Det är att halten av läkemedelsrester, bland annat antibiotika som tillsätts fiskfodret, ökar.

Och det är att det blir en ökad tillförsel av näringsämnen i Storsjön.

Fiskodlingsföretaget förnekar inte att det blir ett ökat utsläpp av forsfor, antibiotika och fiskbajs med e-kolibakterier.

Men det hävdar att det är så långt till vattenintagen till Huvulsviken och Mjälaviken på Rödön, 1,5 respektive 3,9 kilometer, att det inte försämrar vattenkvaliteten.

På samma sätt är de 24 kilometerna till vattenverket i Minnesgärde betydligt längre än de 500 meter som företaget är gränsen för olägenheter.

Miljöprövningsdelegation håller med Bright Water Fish om att verksamheten är miljömässigt acceptabel, men den minska foderanvändningen från 2 300 till 2 000 ton per år.

Indalsälvens vattenvårdsförbund tycker att det är bra med ett företag som skapar nya jobb. Det är bland annat på Rödön och vid det planerade fiskslakteriet i Trångsviken.

De berörda kommunerna och länsstyrelsen har på sig fram till 25 februari att överklaga,

Föreningar och privatpersoner kan ha några dagar till på sig, beroende på när de fick del av domstolsbeslutet.

Läs mer:

Fiskodling drar tillbaka en av två ansökningar om Storsjön

Tumme upp ned för stora fiskodlingar i Storsjön

Fiskodling vann i domstolen får växa och bli större

Fiskodlingen överklagar negativt besked

Livlig debatt om fiskar ska få odlas där vild fisk finns

• Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.