Tyskland har byggt en fusionsreaktor. Är det framtidens energi?

Tekniken i en fusionsreaktor är som tagen ur science fictionfilm Spider man 2 där forskaren Dr Octopus lyckats producera energi på samma sätt som solen. Men fusionsreaktorn i Tyskland fungerar och vi får hoppas att den nya tekniken inte slutar som i filmen.

Spider-Man 2 Dr Octopus ( Otto Octavius )

 

Efter nästan 20 år och många miljarder kronor har tyska forskare lyckats producera energi på samma sätt som solen. Än så länge producerar den bara väteplasma och ingen energi, men experimentet visar att tekniken fungerar.

Under en första testperiod vågar forskarna bara köra igång maskinen i korta stötar på någon sekund, men framåt mars månad ska de succesivt börja öka tiden. Planen är att reaktorn om fyra år ska kunna vara i drift 30 minuter åt gången och generera upp till 20 megawatt. Plasman når en temperatur på 80 miljoner grader Celsius och hålls svävande i luften med hjälp av ett magnetfält.

2023522128

Den första plasman som producerats i Wendelstein 7-X. Bild: IPP.

Fusionsenergi är fri från koldioxidutsläpp och radioaktivt avfall och nu har forskare vid Max-Planckinstitutet i Tyskland tagit ett viktigt steg i rätt riktning. Reaktorn i Tyskland är byggd i forskningssyfte och är för liten för att producera mer el än den sväljer

Fusionsreaktorer alstrar energi genom att slå ihop lätta atomkärnor, samma process som sker i solen. Något effektivare sätt att skapa energi känner man inte till, men trots nästan hundra år av forskning finns inga fungerade fusionskraftverk.

Anläggningen har tagit 19 år att bygga och kostat runt 11,2 miljarder kronor. De första testkörningarna med heliumgas, som är tänkt att rensa plasmakärlen, började i december och nu är testanläggningen klar att börja användas på allvar.

Artikel

Kan fusionskraftverk byta ut stora vattenkraftverk, kolkraft och bullrande vindkraftsverk?

Frågan är naturligtvis obekväm för kraftbolag och politiker som idag satsat miljarder och åter miljarder på förnybar energiproduktion då främst inom vattenkraft och vindkraft. Men frågan är befogad eftersom det finns många kritiska röster till dagens energi och miljöpolitik där flertalet organisationer anser att miljöpolitiken är ett quick fix som på lång sikt endast gynnar industrin och aktieplacerare.

Läs även

1: Klimatmål för att stoppa global uppvärmning

2: 3700 st stora kraftverksdammar planeras.

3: Amazonas hotas av 300 dammprojekt

Sign

Bror Högbom

Diatoms RHC 

 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.