INGEN ÖVERSIKT PÅ HUR MYCKET LAX SOM DÖR UNDER LUSBEHANDLING

Elisabeth-Wilmann2-750x400
Av: Linn Therese Skaar Hoste 2016-02-04
Foto: Elisabeth Wilmann, Mattilsynet

Kyst.no* har inte lyckats få en sammanställd förteckning över hur många fiskar som dör i samband med lusbehandling och inte heller orsaken till detta. Mattillsynet (norska livsmedelsverket) har inte heller en översikt. – Odlare som upplever att många fiskar dör under behandlingen måste noga undersöka händelserna för att hitta orsaken och förhindra att det händer igen, säger chefen för avdelningen för fisk och skaldjur i Mattilsynet, Elisabeth Wilmann.

Så sent som i förra veckan rapporterade Bergens Tidende att 15000 lax dog hos Marine Harvest, på grund av att de inte tålde genomförd lusbehandling. Detta är bara en av många händelser och Willmann uttrycker att Mattilsynet är bekymrad över att många fiskar dör under lusbehandling.

– Det tyder på dåligt välbefinnande för fisken. Det är viktigt att odlarna tar hänsyn till djurens välbefinnande även under lusbehandling, säger hon kyst.no.

INGEN ÖVERSIKT

Wilmann  gör klart att odlare som upptäcker att många fiskar dör under behandlingen måste noga undersöka händelsen för att hitta orsaken och förhindra att det händer igen.

– Det är också viktigt att andra fiskodlare vet orsakerna och kan lära av de misstag och skälen till att fisken dog, tror Wilmann.

Wilmann visar på att dödsorsakerna kan vara många.

– Mattilsynet har inte har en fullständig överblick över hur många fiskar som dör i samband med lusbehandling, vilken typ av behandling som användes, när de dog eller vilka är skälen till att fisken dog. Dödsorsaker kan vara många, men de är sällan väl utforskade från odlare och fiskhälsomyndigheten sida säger hon.
– Vi kan med stor säkerhet säga att det inte finns någon dödlighet på grund av smittsamma sjukdomar i dessa fall, även om sjukdomen försvagar fiskens allmänhälsotillstånd , vilket gör att den tål hanteringen sämre, tillägger hon.

Hon påpekar så att odlarna själva är skyldiga att rapportera till Mattilsynet om händelser som har betydande välfärdspåverkan på fisken, eller där dödligheten som man inte hittat orsaken inte är fastställd.
– Vi har inte tillräckligt bra överblick över detta på en högre nivå. Vi har kunskap om enskilda anläggningar och enskilda händelser, men arbetar för att få en bättre överblick för att bedöma omfattningen och trender – och inte minst hur man ska följa upp det, säger hon.

Mattilsynet håller alltså på att ta fram rutiner för hur de ska följa upp sådana händelser.

– Vi värderar  också vilka medel vi har och bör använda för att säkerställa att incidenter inte händer, förklarar Wilmann  till kyst.no.
Översättning: Lena Hjärpne

Länk till original:
http://kyst.no/nyheter/ingen-oversikt-pa-hvor-mye-laks-som-dor-under-lusebehandling/

* kyst.no har lämnat tekniskt material och nyheter för laxindustrin på norska sedan 1976

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.