Vattendomar kan i framtiden bli tidsbegränsad.

I Skåne strävar länsstyrelsen efter att göra alla vattendomar tidsbegränsade oavsett om de gäller för jordbruksbevattning, industri eller  vattenkraft etc. Innan 2012 gällde fastställda vattendomar utan tidsbegränsning, men inom Skåne län såg man detta som problematiskt för den framtida vattenförsörjningen och för Miljömålet Levande sjöar och vattendrag.

Länsstyrelsen har också lämnat förslag till Vattenverksamhetsutredningen att möjligheten till att tidsbegränsa tillstånd bör framgå tydligare i lagstiftningen.

Målet är att alla nya vattendomar i Skåne skall bli tidsbegränsade, inte bara för privata verksamhetsutövare inom jordbruk och industri utan även för kommunerna i länet. Samtidigt som vattendomar görs tidsbegränsade kommer Länsstyrelsen försöka påverka så att framtida omprövningar när tillståndstiden går ut kan ske förenklat och därmed minska kostnaden för den sökande.

Därför arbetar Länsstyrelsen i Skåne intensivt för att alla vattendomar skall bli tidsbegränsade. Den första domen avseende tidsbegränsat tillstånd för ytvattenuttag avkunnades i slutet av 2012 och tillståndet gäller i 30 år. Därefter skall omprövning ske med hänsyn till de omständigheter som då gäller. För grundvattenuttag tidsbegränsades de första tillstånden i början av 2013 och även dessa gäller i 30 år.

Läs hela artikeln Här

slide_2

Läs även

Miljöpåverkan från vattenkraft :  Här

11082665_10203929873348927_6813780006325059522_n

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.