Äter du odlad lax från Norge

Lax är frisk fisk om dom har haft ett bra liv. Eller? Kan man äta lax med gott samvete? Läs om du behöver veta mer om odlad lax.

Fiskodling klicka på markerad text så kommer arkivet upp!
Odlad lax utanför slakteriet.
Foto: Iselin Linstad Hauge

Lax2
Skrivet av biologen och vetenskaplig rådgivare Susanna Lybæk
Lax som du hittar i butiken kommer nästan alltid från fiskodlingar. Odlad lax är sjuk, stressad, parasit-angripna och löper stor risk för lidande.

Norsk odlad lax bor onaturligt nära varandra i ett litet område. Många stressade djur på litet utrymme ger grogrund för sjukdomar och parasiter krämpor.

Laxen är sjuk.

I norsk odlad lax är sjukdomen ett stort allmänt problem. Flera sjukdomar ökar problemen för vattenbruksnäringen, och sprids från odlingarna och vidare till nya områden. Sjukdomar innebär att lax får inre blödningar, stora sår, spricka i hjärtat, andningssvårigheter och muskelskador. Ett mycket stort antal laxar dör varje år till följd av dessa sjukdomar.

Lax plågas av parasiter.

Havslöss är ett annat stort problem. Lusen sprids snabbt, och snart utvecklar resistens mot läkemedelsindustrins medicanter. Lössproblematikken leder också till omfattande användning av fisk, som hålls i burar med lax där dom äter löss. Laxen lider av sjukdom, stress och hunger, innan de dör. Den höga dödligheten bland fisk innebär att fiskodlingarna i allt högre grad måste fylla i flera laxar i burar. Rensning av fisk är ett stort problem i fiskodling.

Läs också: Vilka fiskar ska jag välja, för bästa djurskydd?

Lax kräver många djurförsök i laboratorium.

Många miljoner fisk används årligen i djurförsök att ta fram nya läkemedel och kemikalier för att ta itu med problemen, snarare än att ta itu med det underliggande problemet: Ett intensivt avelsarbete och laxen lever i varandras närhet, offtast så tätt att det leder till sjukdommar och parasiter. I djurförsök så lider laxen av olika sjukdomar, och det lider kraftigt.

Ska jag undvika odlad lax?
Om du vill undvika odlad lax, det finns många bra alternativ. Du kan till exempel få i dig samma goda omega-3-fettsyror från valnötter, linfrö och alger olja.

Ät mindre kött fågel och fisk!

Om fiskodlare tror verkligen att de inte har ISA-virus, varför inte den kanadensiska Food Inspection Agency testa odlad lax för denna stam av ISAV? Varför har inte CFIA testar alla prover där vi upptäckta ISA-virus? Laxodlingsindustri BC måste öppna sina anläggningar för forskare att testa, om de inte måste vi fråga varför inte?

http://www.metronews.ca/news/vancouver/2016/01/07/researchers-detect-signs-of-salmon-virus-in-british-columbia.html

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.