Stockholm tar täten i satsning på kemikaliesmarta städer

Pressmeddelande  •  2015-12-07 07:30 CET

Stockholms stads Kemikaliecentrum kommer att leda EU-projektet NonHazCity som handlar om hur städer kan bli mer kemikaliesmarta. Syftet med EU-programmet är att minska tillförseln av miljögifter till Östersjön. Projektet startar i mars 2016 och pågår i tre år. Finansieringen kommer från europeiska regionala utvecklingsfonden och har en totalbudget om ungefär 3,5 miljoner euro. Stockholms stads budget för projektet är 6,2 miljoner kronor.

— När vi har berättat om Stockholms kemikalieplan på nationella och internationella seminarier har det rönt stort intresse. Därför är det glädjande att vi kan sprida Stockholms arbete till andra städer och länder genom NonHazCity. Östersjön är ett av jordens mest förorenade hav som kräver ett effektivt kemikaliearbete. Genom NonHazCity får Östersjöns omkringliggande städer och länder verktyg för att minska utsläppen av skadliga ämnen, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

Kommuner från de andra länderna kring Östersjön kommer att ta fram och arbeta utifrån egna lokala kemikaliehandlingsplaner. EU-kommissionen arbetar just nu med att ta fram en kemikaliestrategi och kemikaliefrågorna är på uppsving i flera länder i Europa. Kommuner anses ha en viktig roll, men hittills har det inte funnits några goda exempel på hur den rollen kan fyllas.

— Genom att driva det här projektet kommer Stockholm dels bidra till att lyfta kemikaliefrågorna till en högre nivå och dels lära av andras erfarenheter. Vi kommer att genomföra informationskampanjer, miljöövervakning och andra åtgärder som bidrar till ett giftfritt Stockholm, säger Tonie Wickman, som är projektkoordinator och arbetar på Kemikaliecentrum på Miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Om NonHazCity:

I projektet deltar 18 partners från Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland. Projektpartners är en till två större eller mindre kommuner per land, avloppsvattenreningsverk, några universitet, nationella och regionala myndigheter och organisationer. Från Sverige deltar Stockholms stad, Västerås stad och Sveriges lantbruksuniversitet. Målet för projektet är att alla inblandade städer ska minska utsläppen, användningen och exponeringen för skadliga ämnen. Detta ska uppnås genom att inblandade projektdeltagare:

  • Tar fram kemikaliehandlingsplaner för exempelvis byggande, upphandling och kemikalieregister.
  • Får bättre kunskap om vilka källor till skadliga ämnen som är mest relevanta att åtgärda lokalt.
  • Stöttar lokala verksamheter att bli mer kemikaliesmarta.
  • Genomför informationskampanjer som ökar medvetenheten om miljögifter hos befolkningen.

För vidare information

Cecilia Engström, pressekreterare, 0761-22 96 22

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.