Bojkotta palmoljan – den skövlar regnskog

palmolja1_50a8ba40e087c368ac04981a

Odlingar av rovfisk kräver att fodret består av fisk.

Det åtgår mer än ett kilo vild fisk för att föda ett kilo odlad.
En del av fodret har nu ersatts med bland annat palmolja . Men palmoljan används i en hel del andra produkter och som vanligt får det konsekvenser när avverkning i stor kvantitet sker.

******************************

Läs debattartikel i tidningen Expressen 4/12 om skövlingen och dess konsekvenser:

I Indonesiens regnskogar har stora bränder rasat för att ge plats åt bland annat palmoljeplantage. Samtidigt fortsätter vi helt okritiskt att äta det i Sverige. Nu är det hög tid för tydliga märkningar, skriver Erik Hansson.

 Har du ätit pepparkakor, Digestive, Snickers eller glass på sistone? Då är risken stor att du också bidragit till en av årets värsta miljökatastrofer.

Palmolja finns nämligen i väldigt många vanliga produkter, däribland de ovan nämnda. Världsnaturfonden (WWF) beräknar att hälften av alla produkter i livsmedelsbutiker innehåller palmolja och den finns i allt från godis och mat till schampo och tandkräm.

Egentligen är det inget fel på palmolja. Tvärtom – den är både billig och ger mer olja per hektar land än någon annan gröda. Den kräver dessutom mindre gödningsmedel än andra oljeväxter.

Problemet är i stället att det skövlas regnskog i Indonesien för att ge plats åt fler palmoljeodlingar. Avverkad regnskog innebär såväl stora klimatutsläpp som ett stort hot mot utrotningshotade arter som orangutanger, javanoshörningar och pygméelefanter.

Problematiken kring palmolja är extra aktuell nu. I Indonesiens regnskogar har stora bränder rasat sedan i somras. De har kallats “årets värsta miljökatastrof” och står för hela 30 procent av årets totala växthusgasutsläpp. Orsaken till bränderna är att regnskogen huggs ner och sedan bränns för att ge plats åt exempelvis palmoljeplantage.

Dessa skogsbränningar har sedan spridit sig i det torra vädret och orsakat över 100 000 bränder i skogarna. Palmoljeodlare har inte bara dragit nytta av eldens härjningar för att odla på nya ytor – flera högt uppsatta personer i skogsbolag har dessutom arresterats för sin inblandning i katastrofen.

Agronomen Denis Ruysschaert har studerat den vanligaste miljömärkningen, RSPO, under sju år. Han menar i sin forskningsrapport att organisationens upplägg är verkningslöst för att skydda regnskogarna. Samma uppfattning har Naturskyddsföreningen och Greenpeace, som i sina granskningar upptäckt att flera RSPO-certifierade företag utfört ”omfattande skogsskövling och dränering av torvmarker” i den stora skogsbrandens spår.

Att ta kontakt med svenska företag vars produkter innehåller palmolja ger i stort sett identiska svar. Trots att det inte alltid framgår i produkternas innehållsförteckning påstås just deras palmolja vara både certifierad och “extra kontrollerad”. Luddiga svar och påståenden som inte går att backa upp går som en röd tråd i deras svar.

Enligt Erika Bjureby, skogsansvarig och palmoljeexpert på Greenpeace, finns det dock positiva tecken på att påtryckningar från konsumenter och miljöorganisationer börjat få livsmedelsjättarna att anstränga sig mer för att kolla upp vilken sorts palmolja de köper in. Men “det är en lång väg kvar att gå”, som hon uttrycker det.

Samtidigt som det sätts press utifrån mot RSPO, jobbar WWF inifrån med att förbättra arbetet med att skydda regnskogarna.

Hur ska då vi konsumenter agera? Det är inte en lätt fråga att besvara.

Det är helt orimligt att man ska behöva ta kontakt med företagen för att få reda på hur de använder palmolja.

Det är också helt orimligt att det fortfarande inte finns någon utbredd trovärdig miljömärkning av palmolja. Branschens försök till självsanering fungerar uppenbarligen inte.

Det som återstår är att bojkotta palmolja så långt det går och fortsätta tjata på livsmedelsbolagen tills produkterna får tydliga märkningar med certifieringar som man kan lita på. Det har lyckats i Norge.

Där har livsmedelsbutikerna rensat ut miljöskadlig palmolja och den totala användningen har minskat med nästan 70 procent. Nu är det Sveriges tur.

Erik Hansson

Driver Natursidan.se

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.