Bottenviken kan räddas

Publicerad i måndags kl 23.00

TTOskarshamns kärnkraftverk.

Kärnkraftverket utanför Pyhäjoki har börjat men bygget fortfarande stoppas, skriver Lena Lagerstam från nätverket Kärnkraftfritt bottenviken.

Gränsen är nådd för vilken miljöpåverkan på Bottenviken vi kan acceptera. Mängder av svenska myndigheter, kommuner, organisationer och privatpersoner har använt Finlands samråd enligt Esbo-konventionen för att ge viktiga synpunkter.
Men Finland tar ingen som helst hänsyn till de svenska synpunkterna.

Gränslös är kärnkraftens miljöpåverkan. Inga gränser i världen kan stoppa spridning i luft och vatten av lågradioaktiva, dagliga utsläpp eller katastrofala, radioaktiva utsläpp vid en olycka som den i Fukushima.
Gränslös är luften vi andas och vattnet i havet. Det finns ingen gräns mellan svenskt och finskt vatten i Bottenviken. Vattnet är gemensamt för Finland och Sverige.

Länderna har ett gemensamt ansvar för Bottenvikens vatten, kust och skärgård. Var går gränsen för Sveriges ansvar för miljön? När börjar svenska myndigheter och kommuner agera för att skydda medborgare och miljö?

Bottenviken är ett grunt innanhav med låg vattenomsättning och ett mycket speciellt, sårbart ekosystem. Byggandet av ett kärnkraftverk vid Bottenviken kommer att medföra muddring, transporter och kylvattenutsläpp som tveklöst påverkar livsmiljön i området negativt.
Ryska statliga Rosatom kommer att ha total kontroll över kärnkraftverket. Rosatom är största ägaren i Fennovoima.

Rosatom ger fördelaktiga lån, står för teknik, reaktor, entreprenörer och upparbetat specialbränsle. Kärnkraftverket är för Ryssland en viktig satsning för att komma in på europeiska marknaden. Men var går gränsen mellan kärnkraft och kärnvapen?
Avfallet kan användas till kärnvapen. Rosatom ansvarar för Rysslands kärnvapen.

Nyligen tog finska regeringen ett oroande beslut. Man godkände som första land i världen byggandet av ett slutförvar för använt kärnbränsle på halvön Olkiluoto vid Östersjön. Detta trots omfattande kritik mot samma KBS-metod i Sverige där en rättsprocess pågår om slutförvar i Östhammars kommun.
Kopparkapslarna i vilka man ska stoppa avfallet i 400 m ner i berggrunden måste hålla i 100 000 år. Kritiken gäller bland annat att kopparkapslarna kan riskera att korrodera inom de närmsta tusen åren.

Allt talar mot kärnkraften då förnybar energi växer fram med full kraft runt om i världen. Kärnkraften är inte förnybar och ingen lösning på den globala klimatkrisen.
Kärnkraften är aldrig säker, en oförutsedd olycka, krig eller sabotage kan få katastrofala följder. Det finns en stark opinion i Sverige mot kärnkraftverket i Pyhäjoki.

I dagsläget har elva kommuner längst Norrlandskusten sagt nej till planerna. Det är: Övertorneå, Överkalix, Kalix, Boden, Piteå, Skellefteå, Robertsfors, Härnösand, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik.
Flera kommuner väntas komma efter. Tiotusentals människor har skrivit sina namn i namninsamlingar. Mängder av organisationer och privatpersoner har vädjat till Finlands regering och riksdag att inte bygga kärnkraftverket.

Vi kan fortfarande stoppa kärnkraftverket invid Bottenvikens strand. Även om exploateringen på Hanhikivi med muddring med mera pågår för fullt så saknas många viktiga beslut, som bland annat bygglov och byggnadstillstånd enligt kärnenergilagen.

Lena Lagerstam
nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken, Morjärv

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.