Svampangripna laxar i Skellefteälven

Publicerad 2015-11-06

UDN

Under hösten har många uppmärksammat laxar med vita fläckar i Skellefteälven. Dessa fläckar är en svamp som infekterat fisken vilket sker varje år i varierande omfattning. Svampen finns naturligt i alla våra sötvatten och angriper lax och öring som redan är sjuk eller har skador.
-´Det här är någonting som är vanligt förekommande men det är oftast inget att oroa sig för, konstaterar Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun.

I regel påverkar inte dessa infektioner laxbeståndet i någon betydande omfattning, speciellt
inte i Skellefteälven eftersom all fisk där odlas och sätts ut årligen.
– Men det ser illa ut och för individer som är kraftigt infekterade är det dödligt. De fiskar som är lätt angripna och tar sig ut till havet överlever oftast eftersom svampen inte trivs i saltvatten, förklarar Tony Söderlund.

Felkrokade fiskar en anledning
I år är det mycket lax i Skellefteälven och då är det även större chans att se angripen fisk. Skador av bland annat fiskekrokar kan vara en anledning till att fiskar infekteras.
– Det är förbjudet att fiska på ett sätt som avser att kroka fisk utvändigt men det kan oturas, särskilt på områden där mycket fisk samlas. Som sportfiskare kan man välja att använda enkelkrok vilket minskar felkrokningarna.

Tagits prover på andra ställen
Svampangripna laxar har uppmärksammats i flera älvar i hela landet i år. Myndigheter och forskare är medvetna om detta och prover har tagits i några älvar för att få ökad kunskap. Det har inte varit aktuellt att ta några prover i Skellefteälven.
– Vi har varit i kontakt med myndigheterna och är behjälpliga i frågan om det blir aktuellt, avslutar Tony Söderlund.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.