Fortum tror inte på lax i Ljusnan

Marco Blixt är fiskeansvarig på kraftbolaget Fortum. Han förnekar inte att vattenkraften är det största hindret för att vilda fiskstammar ska kunna vandra från havet upp i Ljusnan.

– Så är det ju naturligtvis. Men man har stängt av i stort sett alla reglerade Norrlandsälvar för havsvandrande fisk för lång tid sedan. Att stoppa fisken vid Ljusnefors kraftverk var ett myndighetsbeslut som rent formellt hade med smittskydd att göra, men som i grunden vilar på det faktum att fiskens tidigare lek- och uppväxtområden inte finns kvar, säger Marco Blixt.

10416600_10152985250882249_5328568355485121326_n

Läs även: ”Ljusnan var en av de älvar med mest lax i hela Europa”

Enligt honom är Fortum delaktiga i ett antal forskningsprojekt som utreder nya tekniska lösningar för vandrande laxfisk. Men det är framför allt i de södra delarna av landet. I Ljusnan tycks bolaget inte ha några sådana ambitioner.

– Det skulle kosta åtskilliga miljarder att försöka anpassa Ljusnan till hur älven fungerade innan den blev påverkad av oss människor. Dessutom är sannolikheten att det skulle fungera rent ekologiskt och genetiskt väldigt liten. Vi vet att det finns en önskan att få tillbaka lax som man kan fiska på. Men det är en utopi, förutsättningarna finns inte, säger Marco Blixt.

Han tycker att man i stället ska fokusera åtgärdsarbetet på till exempel sidovattendrag som fortfarande inte återställts efter flottningsepoken.

– Här finns det enormt mycket som till en relativt låg kostnad skulle kunna göras för att stärka den biologiska mångfalden utan någon påverkan på kraftsystemet i älven.

Vilket ansvar tycker du att vattenkraftbolagen har för att se till så att fisk kan ta sig förbi kraftverken?

– Vår inställning är att man ska verka för att det genomförs på ställen där det finns förutsättning för att fungera. Och det gör det bland annat i mindre vattendrag med låg regleringsgrad. Men om man tittar på lax i de stora Norrlandsälvarna så gör vi bedömningen att det inte kommer att fungera på det sätt som man önskar, säger Marco Blixt.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.