Näs fiskeodling spritter av liv igen

laxar i mängd

Publicerat i Avesta Tidning 19 september 2015

– Det känns bra. Framför allt att fiskodlingen är kvar i byn, säger Johan Ögren som sköter verksamheten tillsammans med två kollegor.

För något år sedan sålde Håkan Schützer fiskodlingen till det finländska bolaget Ålands fiskförädling. Tidigare var inriktningen att föda upp regnbågslax så att de blev fullstora. Cirka 70000 fiskar per år föddes upp i Näs.
När Ålands fiskförädling tog över hade företaget en annan idé. Bolaget har tidigare köpt in små regnbågslaxar och låtit dem växa till sig i jättelika kassar i Östersjön. Genom köpet i Näs skulle bolaget kunna odla sin egen småfisk och slippa köpa in det från leverantörer.

– Det blir billigare och man får koll på fisken från början, säger Johan Ögren.

Det har skett en omfattande renovering av anläggningen i Näs. I ena huset har 14 stora bassänger behållits, men de har målats om för att de lättare ska kunna hållas rena.
I det andra huset har det skett större förändringar. Förr stod 100 fyrkantiga vattenkar uppställda i lokalen. De har nu tagits bort, i stället står det 36 runda bassänger som är 3,5 meter i diameter och 1,5 meter djupa.

En annan stor förändring är att fiskarna numera sällan flyttas mellan bassängerna med håv. Detta arbete sker numera med slangar. Fisken kan exempelvis transporteras mellan husen med hjälp av en lång slang. Innan de små fiskarna kommer över i nästa bassäng kan de räknas med ett räkneverk.
Fiskodlingen är nu inriktat på att föda upp befruktade ägg tills de blir småfiskar som väger cirka 30 gram.
Förra året startade den nya produktionen. I april satte Johan Ögren och hans kollegor i gång. Och framåt hösten hade de odlat fram cirka 500 000 små regnbågslaxar. I år har fiskodlingen i Näs skruvat upp produktionen ytterligare.
När säsongen är slut beräknas de ha odlat fram 1,6 miljoner små fiskar.
Det här är en tillverkningstakt som ska stå sig.
– Vi väntas ligga på 1,6 till 2 miljoner per år under tvåtre år framåt, säger Johan Ögren.
I oktober i år kommer lastbilar och hämtar fiskar, som då väger cirka 30 gram styck. De körs sedan till Höga kusten och fraktas ut till nätkassar i havet. När fisken har växt till sig och väger cirka 2,5 till 3 kilo styck, tas de upp för att bli mat.
De allra flesta av fiskynglen som föds upp i Näs kommer slutligen att hamna på middagsbord i Finland.
– Det äts lite svenskodlad fisk i Sverige. Vi äter hellre norskodlad lax, konstaterar Johan Ögren.
Alla småfiskar körs inte iväg på hösten, en del övervintrar i bassängerna i Näs och kan fraktas vidare under våren.

Kenneth Westerlund

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.