Räkorna dör pågrund av lusmedicin för laxen

Laxodling har blivit en stor industri, men de medel som används för att döda löss gör livet surt för en annan del av fiskerinäringen, nämligen räkorna.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2015/10/04/194876360/rekene-dor-lakselusmedisin-far-skylden

1922181_10152514374508863_7900282632660573581_n

Vattenbruksindustrin har förändrats allt. Räkor påverkas: De har blivit sjuka eller mindre – eller helt borta, sade räkfiskare Ulf Garstad till VG. Han har fiskat räkor i 40 år och är en av många som har sett livet i havet förändring sedan vattenbrukets verksamhet har vuxit.

– Jag är inte motståndare till vattenbruk, men mina erfarenheter är att det är inte hållbart över tid eftersom det inte hantera och klara av sjukdomar och löss utan att vålla stor skada naturen, förklarar Garstad. Han visa test av räkor med skador på skalet visade att de innehöll diflubensuron, som används för att bekämpa löss.

Lakselus har sannsynligvis redusert bestanden av sjøørret langs store deler av Norskekysten. Den kan også ha ført til mindre laks enkelte steder. FOTO: GISLE SVERDRUP/NORGES JEGER- OG FISKEFORENING

Lakselus har sannsynligvis redusert bestanden av sjøørret langs store deler av Norskekysten. Den kan også ha ført til mindre laks enkelte steder.
FOTO: GISLE SVERDRUP/NORGES JEGER- OG FISKEFORENING

Läs också: Kampen mot löss ger ohyggliga effekter

– Vi borde vara försiktig med att dra slutsatser bredare, men resultaten av våra studier visar att räkor som får löss medicin, till stor del dör, säger forskaren Renee Katrin Bechmann från Forskningsinstitut Stavanger.

Kommunikationschef Frode Reppe i Norwegian Seafood Association förstår räkor fiskare oro

– Vi måste utveckla branschen så att det finns utrymme för både laxodlingar och räkfiske. Om det är sant att läkemedlet vi använda mot löss skador räkor, måste vi stoppa användningen av dem, sade han till tidningen.

Läs också: Stora mängder lax dödades och skadades i kampen mot löss

Vi på save the baltic salmon tycker det är besynnerligt att WWF fortsätter att skydda den Norska laxindustrin i sina bra och dålig fisk menyer, det är dags att se sanningen i vitögat och sluta blunda för dom verkliga problem som den Norska jätten orsakar i sina vatten. Detta fenomen stannar inte i Norge.

http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk

WWF listor över hållbart fiske. Denna odlade fisken från Norge kunde lika gärna vara den som WWF satte på röda listan efter uppdrag gransknings program om dom Chilienska fiskodlingana.. Konsumenter världen över borde rata all odlad fisk i från Norge.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.