Nu är laxen på väg tillbaka i Kävlingeån

De sista 50 åren har det inte funnits någon lax att fånga i Kävlingeån men nu väcker upptäckten av laxyngel hoppet att fisken är tillbaka på riktigt.

Text: Ulf Sundberg
Nu är laxen på väg tillbaka i Kävlingeån
Leif Persson och Anders Eklöv provfiskar vid Håstads Mölla.
BILD: ULF SUNDBERG

I Sydsvenskan kunde man 1952 läsa om att fiskmästaren Börje Sundqvist dragit upp den största laxen på 100 år i Kävlingeån.

Sedan dess har det varit tyst om lax i ån. Tills nu när öringdoktorn Anders Eklöv kunnat rapportera att han upptäckt laxsmolt längre upp i ån.

– Det betyder att laxen börjar komma tillbaka så smått och kan reproducera sig i ån, berättar han.

I nulägethandlar det dock inte om att marknadsföra Kävlingeån som laxvatten. De närmaste tio åren får sportfiskarna nöja sig med att dra upp havsöring som återvände för några år sedan och nu finns i stora delar av åsystemet.

– I nuläget har vi sett att det finns ungefär några tusen öringar i ån och vi hoppas att de ska vara 10 000 om några år samtidigt som laxen blir fler.

För att fiskarna ska bli fler finns det en hel del åtgärder som måste göras.

– Bland annat måste bättre fiskvägar byggas vid de olika möllor som finns längs ån så fiskarna säkert kommer förbi. Idag klarar de stora fiskarna sig medan de mindre fastnar i turbinerna vid kraftverken, säger Anders Eklöv.

Dessutom finns det en del gamla dämmen som borde rivas så vattnet kan strömma fritt och bli mer forsande.

– Men där vågar inte myndigheterna riktigt släppa till eftersom det finns så mycket gifter lagrade i ån och man är rädd för att de ska komma ut i vattnet.

Vilken laxstam det är som börjat ta sig upp i Kävlingeån är än så länge okänt.

– Det är knappast den gamla stammen som kommit tillbaka efter femtio år utan vi tror att det är Västkustlaxen som sprider sig söderut.

Är det så innebär det att det kanske finns lax även i mindre åar som Höje å och Sege å.

– Inte än men i framtiden kanske det blir så, säger Anders Eklöv.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.