Miljögift hittat på Torpön i Sommen – område kan spärras av

Foto: Sweco/Länsstyrelsen i Östergötland

Mycket höga halter av giftet dioxin har hittats på Torpön i sjön Sommen. Giftet kommer från ett nedlagt sågverk som impregnerat virke med medel som innehöll dioxin.

http://sverigesradio.se/sida/embed?url=http%3a%2f%2fsverigesradio.se%2fsida%2fartikel.aspx%3fprogramid%3d160%26artikel%3d6255127

Företaget Sweco som på länsstyrelsens uppdrag gjort analyserna anser att delar av området bör stängas av och kontakt med jord och sediment i området bör undvikas.

Göran Kugelberg är miljö-och hälsoskyddsinspektör i Ydre kommun. Han tonar ned riskerna.

– Det är inte farligt om man inte får för sig att börja äta förorenad sand. Då kan man få i sig dioxin. Och det är små barn som kan riskera det, säger han.

Enligt analysrapporten från Sweco har dioxinhalter som är 44 gånger högre än Naturvårdsverkets riktlinjer hittats i området.

Miljögiftet dioxin, som bland annat kan orsaka cancer, har hittats i jordyran vid en populär grillplats, vilket gör att de som besöker platsen kan exponeras. Sweco anser att platsen bör spärras av.

Föroreningssituationen bedöms som mycket allvarlig och det finns enligt länsstyrelsens rapport risk att giftet sprids till Sommen där Torpön tar dricksvatten. Än har inget gift hittats i dricksvattnet.

I morgon kväll hålles informationsmöte för boende i området, där bland annat Länsstyrelsen i Östergötland och Ydre finns med.

Göran Kugelberg anser att man på Ydre kommun hittills har gjort vad man ska.

– Vi har ju satt upp en skylt som talar om att man inte ska stoppa sand i munnen och så. Vi vill ju inte mörka något för medborgarna, säger han.

Länsstyrelsen och Ydre kommun hoppas nu på pengar från Naturvårdsverket för att ytterligare undersöka omfattningen av giftutsläppet på Torpön.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.