Fåglar äter plast.

 

 

 

 

Idag skriver Natursidan.se att 90 procent av världens havsfåglar har ätit plast.

Enligt en ny studie kommer plast att hittas i alla havsfåglar år 2050.

På 1960-talet visar data att ungefär fem procent av fåglarna hade skräp i sina magar. Idag är den siffran ungefär 90 procent. Varje år hamnar ytterligare åtta ton plast i haven och forskarna bakom rapporten räknar med att i stort sett alla (99 procent) havsfåglar kommer ha plast i sina magar år 2050. Enda sättet att minska den risken är att mindre plast hamnar i haven.

Det är dock inte i de enorma ”öarna av plast” som utgör störst hot för havsfåglarna. Istället är det haven på södra delen av jordklotet, nära Australien, Sydafrika och Sydamerika, som utgör högriskområdena. Det är nämligen där flest havsfåglar ses.

11954696_1057892654223022_2929585518584017133_n

Läs mer:
Kartläggning av de enorma mängderna plast i haven
Uppspolad vitnosdelfin dog av plast i magen.
Dvd-fodral dödade starkt hotad val.
Bohuslän bland de skräpigaste kusterna i Europa.
Mikroplaster i Östersjön ”obehaglig” påverkan på fisk.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.