Ny typ av fiskodling ska ge mindre utsläpp

Testbassängerna med öring och lax är jämförelsevis små med sina 30 kubikmeter vardera. I Norge används slutna bassänger som rymmer 3000 kubik. Mannen bakom företaget som utvecklat ett slutet odlingssystem kommer från Norge och heter Anders Naess.

– Det är ett spännande samarbete vi har påbörjat här i Mollösund. Vår förhoppning är att våra verksamheter skall gynna varandra och att vi kan komma nära en nollbalans när det gäller tillförsel av näringsämnen. Jag tror att Miljölax har framtiden för sig.

Den största fördelen med sluten kasse är att risken för parasiten laxlus nästan helt försvinner.

– Vattnet pumpas upp från ca 25 meters djup. Under språngskiktet är vattnet kallare, har en högre salthalt och är också fritt från lus, förklarar Anders Naess.

Samarbetet mellan Anders Naess och musselodlande Scanfjord syftar till att undersöka om samodling av fisk och musslor kan vara gynnsamt såväl ekonomiskt som miljömässigt. Musslorna kan tillgodogöra sig en del av näringen från fiskodlingen.

Postades 2015-07-29
Författare: Habergsgubben

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,, , ,

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.