Mental istid

Pål Brekke, som är solforskare vid Norskt rymdcenter i Oslo, säger att han ser med spänning på framtiden och hur stor påverkan solen har på klimatet jämfört med växthusutvecklingen.
Enligt nya rön som The Independent tagit del av och som refereras i Dagens Nyheter är en ny istid i antågande. Den väntas slå till redan 2030. Forskarna menar i en ny räknemodell att solaktiviteten då minskar med 60 procent och pricksäkerheten i analysen är hela 97 procent.

Senast vi hade en istid av det mindre slag som det handlar om var mellan 1645 och 1715, rapporterar The Telegraph. / Artikel

Samtidigt säger Johan Rockström professor i miljövetenskap och (som för övrigt älskar Påven) att skillnaden mellan istid och varmtid är inte mer än ca +-3 grader. dvs jorden är ett mycket känsligt system! Det finns forskning som visar att ”den lilla istiden” under medeltiden kan ha orsakats av att golfströmmen stannade av, vilket i sin tur kan ha orsakats av att Grönslandsisen smälte snabbare än vanligt. vi kan inte utesluta att den globala uppvärmningen kan få golfströmmen att stanna av något. men det anses inte vara en stor risk.

Samtidigt menar Nobelpristagaren Al Gore att golfströmmen kommer att upphöra med sitt kretslopp av varmt vatten från Mexikanska bukten till norra Atlanten och kallt vatten tillbaka om vi inte stoppar den globala uppvärmningen. Det kommer bli så varmt att isbjörnarna drunknar när de inte hittar tillräckligt stabila isflak att leva på och korallreven bleknar på grund av klimatförändringarna. Läs Artikel

– Det ska bli intressant att se vem som vinner, säger solforskaren Pål Brekke från Oslo.

Medans vi övrig publik väntar på vem av dessa herrar som har rätt kan vi lyssna till Ebba Grön och låten Mental istid.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.