Det brinner en eld från norr till söder!

Logganummerett

Hej alla!
Ett brev betyder så mycket! Nya bundsförvanter lika så! Vi har nu fått kontakt med
två eldsjälar i Värmland och Dalsland! Preben Mortensen med en kanotfirma för vild-
marksafaries. Mailadress: canoes@swipnet.se Dessutom med ett engelskt par, Colin
och Lizi Sheapheard. Mailadress: skackodegarden@gmail.com

Du får här ett brev från Colin, översatt av mig och med några av mina kommentarer!
Missa inte att läsa dialogen (från ett möte i Torsby) mellan Colin och VD för Ålands Fisk-
förädling AB, den för Jordbruksverket så sympatiske Olof Karlsson!

Att jag nämner Jordbruksverket i detta sammanhang har att göra med fortsättningen
av den information som jag avser att förse er med under sommaren som just nu är en
upplevelse för alla som kan i fulla drag njuta av värmen!

Med vänlig hälsning!
Nils-Erik Vigren

Brevet:
Översättning Colin Sheapheards första brev, 26/6 -15

Som är känt genom tidigare utskick träffades vi för första gången 14/3 -15 efter ett 20 mil långt sökande efter en engelsman som bodde någonstans längs stranden av den mer än 100 kvadratkilometer stora sjön Västra Silen! Mötet blev en ömsesidig fullträff med både Colin och hans fru Lizi! Den inledande dialogen var en av de första historier han berättade. Nu kom den på nytt i det första brevet han skickade!

 Frågorna från Colin till Olof Karlsson vid mötet i Sunne gällande Stopaforsodlingen. Som en extra krydda får Du också Olof Karlssons svar…

Vad tycker du om den miljöpåverkan som dina fiskodlingar åstadkommer?
Den besvärar mig inte, svarar Olof Karlsson.

Vad tycker du om fettet och oljan på ytan som förhindrar folk från att bada?
Det påverkar mig inte, svarar den samme.

Vad är din åsikt om att fisken du producerar innehåller tre gånger så mycket giftiga
ämnen som den vilda fisken?
Jag köper foder till fisken och bryr mig inte om vad den innehåller.”

Vad känner du för att fodret som du ger den odlade fisken går igenom nätkassen och
tas upp av den vilda fisken, vilket rubbar det naturliga ekosystemet i sjön?
Jag är inte intresserad av det.”

Vad tycker du om anhopningen av fiskträck på sjöbottnen som påverkar den vilda
fisken med sjukdomar som ger röda ögon etc.?
Jag är inte intresserad.

Vad är du intresserad av?”
Jag har en licens att odla fisk och så länge jag har det måste myndigheterna som ger mig tillståndet att odla vara lyckliga över att jag gör det…

Colins övriga uttalanden i detta brev

  1. Vi har diskuterat här med alla tänkbara auktoriteter och förstått att de duckar och undviker strid, komma i konflikt eller på något sätt använda lagliga medel för att kontrollera Ålandsfisk.
  2. Ålands fisk har skickliga advokater som kan de svenska lagarna och vet hur man kringgår dem. Exempel: Miljöbalkens skyddsparagrafer får de undantag ifrån…
  3. Ålandsfisk ljuger om volymerna de producerar. Vi har förmått tjänstemannen med ansvar för fiskodlingen att reducera licensen för årlig slakt, från 300 ton till 180 ton. Men samtidigt fick Ålandsfisk ett 10-årsavtal i stället för det förnybara 5-årsavtalet.
  4. Tillståndet för 180 ton betyder ingenting eftersom myndigheterna absolut inte vet något om mängden smolt eller mängden slaktad fisk från oktober till mars. Ser myndigheterna flera kassar med fisk utöver tillståndet hävdar företaget att de innehåller fisk för nästa års produktion. Därför accepteras allting. Kassarnas djup är omöjliga att upptäcka. Ålands fisk påstår att varje kasse innehåller 20 ton, men de (Enl. Colin med flera) kan konstatera att vid slakten innehåller de 54 ton.
  5. Det är inte fastställt vad fodret innehåller. De har nu fått en bestämmelse som anger att fodermängden ska vara 210 ton per år. Men de kan se foderförpackningar från Åland (Finland), Skettring (Norge) och Biomar Danmark. I stället kör de foder från andra odlingsplatser. Ifall det behövs använder de sin egen pick-up och flyttar runt 4 ton per vecka. Alla dessa transporter kan innebära att fodret innehåller antibiotika, men det har aldrig konstaterats officiellt. Inte heller något samband mellan foder och fiskodlarens önskemål att inte bli ertappade med sjukdom i odlingen.
  6. I korthet, eftersom det är omöjligt att kontrollera nuvarande utrustning (teknik), så skulle de aldrig ha fått något tillstånd. Med en odling i slutna tankar i stället för öppna kassar hade det varit enkelt att kontrollera miljöpåverkan och rymningar av fisk.
  7. Ekosystemet med vild fisk skulle då ha varit skyddat, ingen övergödning, inget sediment under kassarna, inget mer ruttnande, ej uppätet foder och därmed en oljig och fet hinna på vattnet.
  8. Varför tittar inte myndigheterna på detta? Är de blinda? De är korrumperade och rädda… kontrollerade av hotfulla fiskodlingsföretag och fiskfodertillverkare som aldrig fått något motstånd från tjänstemän med oanmälda besök…

Till sist

Dessa fiskfarmare kommer att fortsätta att styra med sin nuvarande produktionsform…

Så vad händer omkring allt detta? Precis ingenting…/Colin

Kommentar från Nils-Erik Vigren

Hans observationer är i överensstämmelse med våra. Hans reaktioner är som jag förstår inte annorlunda än hos dem som kämpat länge på egen hand i vårt område. Då tänker jag inte enbart på enskilda individer bosatta i Höga Kusten…

 Nu är Colin en av många i vårt nätverk! Både han och Preben Mårtensson kan med sitt engagemang, sin kunskap och erfarenhet vara till ovärderlig hjälp! De har hela fiskodlingskartan i Värmland och Dalsland med i bagaget. De känner förmodligen ett antal andra eldsjälar som står för samma motstånd mot öppna kassar! De vet vilka kommuner och länsstyrelser som står på vår sida!  Årjäng gör det! Länsstyrelsen i Värmland gör det! Vi känner situationen i Mellersta Norrland! Låt oss sätta i system att påbörja samgåendet mellan de som insett att öppna kassar är ett fördärv! Detta i klar opposition mot Jordbruksverket, Anders Alanärä och hans indoktrinerade kollegor på SLU, Erik Olofsson med flera. Undviker att namnge några politiker…

 Är mer än lycklig över engagemanget som i dagens läge finns i motstånds-rörelsen mot de öppna kassarnas förödande övergödning av vår vattenmiljö! Ser var och en av er lågorna som brinner från Skåne/Blekinge och ända upp till Storuman och Malgomaj i Västerbottens län! Låt oss av dessa lågor göra en lite större eld! Förr eller senare upptäcker allas vår övervakare, Massmedia, den elden! Då måste även miljöminister Åsa Romson börja leta efter brev i diariet från föreningen Rädda Höga Kusten…

 Med vänlig hälsning från Colin Sheapheard!

Även undertecknad hälsar!

 Nils-Erik Vigren för Rädda Höga Kusten

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.