Just nu pågår samtal om vilken sorts vattenkraft som är miljövänlig ”på riktigt”. Vissa experter menar att man måste börja med att riva ut de 1500 st minsta kraftverken och behålla de stora dammbyggnaderna för att trygga energiförsörjningen. Frågan är vilket alternativ som är det bästa för Östersjöns miljö?
I andra länder är det exempelvis förbjudet att bygga vattenkraftverk mitt i huvudfåran eftersom all biologisk mångfald finns där. Man ser hellre att man bygger småskalig vattenkraft eller dammar på hög höjd eller långt ifrån älvfåran där fiskarterna i älven inte drabbas.
Kan man införa samma synsätt i Sverige?
Frågan är viktig att utreda eftersom vattenkraftverk ger en stabil elproduktion och fungerar även som reglerkraft eftersom produktionskapaciteten kan ändras snabbt. Vattenkraften är en viktig energikälla av betydelse för att uppfylla EU:s förnybarhetsdirektiv och de svenska energimålen om förnybar energi.
Vattenkraft har negativa ekologiska effekter.
Forskarna konstaterar att åtminstone 46 av Sveriges fiskarter behöver kunna vandra mellan olika områden i vattendragen för lek, uppväxt och övervintring.
I Sverige har det i vattendomarna ålagts kraftverksägarna att motverka utrotningen av arter genom en aktiv fiskevård, bland annat genom utsättning av fiskyngel, främst lax och havsöring. Detta är dock som en form av konstgjord andning, när utsättningarna upphör dör populationen. Andra arter som ål, sik, lake och nejonöga försvinner därför från ekosystemet.
Fler artiklar
Brev till EU-komissionen (angående ål-döden)
ArtDatabanken listar laken som Nära hotad
Frågor kring näringsfattiga vatten
Riv även stora vattenkraftverk runt Östersjön
”Att bygga ett vattenkraftverk mitt i älvfåran är detsamma som att såga av stammen på ett fruktträd. Om man enbart plockar frukterna från trädet överlever trädet”