Den livsfarliga klimatpolitiken.

Just nu pågår ett systematiskt utrotning av biologisk mångfald runt om i världen. Exempelvis har Världsbanken  återigen börjat omfamna megadammar inom vattenkraft som ska generera förnybar energi. 2014 satsade banken mer än hälften av sin utlåning till stora vattenkraftprojekt i utvecklingsländerna. Den amerikanska kongressen är fortfarande den största bidragsgivaren till bankens kapital. Mängden vattenkraftverk förväntas stiga med över 20%.

Den stora frågan är hur haven påverkas av vattenkraften?

Redan 1921 fanns det Amerikanska studier som visade att vattenkraftens dammbyggnader gav näringsfattiga vatten, vilket påverkade mångfalden negativt i hela vattendraget.

Även Sverige är ett föregångsland när det gäller kunskapen om hur vattenkraften påverkar vattenkvalitén och fiskarterna.

Studien publiceras i Journal of Fisheries and Aquatic Sciences som visar att fisken förlorar i kondition och i storlek efter vattenreglering, det har man känt till ända sedan 50-talet, men vad man inte kände till var att denna process fortsätter hela tiden utan ände.

Efter att kraftverken och fördämningarna byggts så har fiskarna blivit mindre och mindre. Forskarna tror att den främsta anledningen till att fiskarna blivit färre och mindre i storlek är för att det helt enkelt blivit för näringsfattigt i sjön och därmed blivit mindre mat till fiskarna. En konsekvens av det som händer när vattennivån regelbundet sänks och höjs i samband med vattenkraftsproduktion. Stränderna blir enkelt uttryckt urtvättade på näring vilket drabbar fisken.

– Majoriteten är svältfödda, det finns inte tillräckligt med plankton för dem på grund av vattenkraften.

hydroelectric-world

Idag är 172 av världens största 292 floder reglerade av människan. Globalt finns det cirka 39.000 stora dammar i världen.

Amazonas

Brasilien har stora planer för exploatering av Amazonas. Med 300 dammprojekt ska regionen bistå landets industri med kraft. Belo Monte är ett av de största enskilda projekten.

brazil-dam-map

”Vi kommer att kämpa till slutet,” sade Juarez Munduruku. ”Detta är vår kamp. Jag skulle dö och försvara mitt land så att en ny generation kan leva här.

” Al Jazeera English följer den ‪#‎Munduruku‬stammen i brasilianska Amazonas kämpar för att skydda sin mark och floden Tapajós.

Lär artikeln Här

To follow a story on Munduruku indigenous village by Matt Sandy - Indigenous children jump into the water as they play around the TapajÛs river, in the Munduruku tribal area called SawrÈ Muybu, south of Itaituba, Par· state, northern Brazil, on February 10, 2015. CREDIT: Photo by Mauricio Lima for Al Jazeera America

To follow a story on Munduruku indigenous village by Matt Sandy – Indigenous children jump into the water as they play around the TapajÛs river, in the Munduruku tribal area called SawrÈ Muybu, south of Itaituba, Par· state, northern Brazil, on February 10, 2015. CREDIT: Photo by Mauricio Lima for Al Jazeera America

Vad som även händer när regnskogen översvämmas är att stora mängder organiskt material hamnar på botten av dammarna. Där ruttnar det sedan i en process som orsakar stora utsläpp av koldioxid och metan. Enligt studien, som tittat på 85 kraftverksdammar runt om i världen, skiljer sig utsläppen mellan dammarna beroende på storlek, ålder och vilken slags mark som sätts under vatten.

Artiklar:

Vattenkraftsdammar i regnskogsområden – värre än kolkraft

Amazonas hotas av 300 dammprojekt

The Positive Environmental Effects of Removing Dams

10174857_10203158992677392_6363177844477604633_n (1)

earthday2

Facebooksida: Save The Baltic- Water For Life. 

Save the Baltic

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.