Nordkalks stenbrott kommer ge ”oåterkalleliga skador” på det intilliggande Natura 2000-området

Naturvårdsverket har gjort egna hydrogeologiska undersökningar vid Ducker i Bunge. Det visar på fel i tidigare undersökningar som SGU och Nordkalk gjort.

1522138_1200_675NordKalk

Naturvårdsverket skriver också till regeringen att det här stärker bilden av att den föreslagna utvidgningen av Natura 2000-området Bästeträsk utgör en ekologisk helhet.

– Nu har vi ju hårdfakta på att de konsultrapporter SGU tagit fram åt Nordkalk, men också Nordkalks egna underlagsrapporter i stora delar är felaktiga. Det här är ju inte beaktat på ett korrekt sätt i tidigare domstolar, säger Krister Mild, biolog på Naturvårdsverket, som har varit med och gjort undersökningarna.

Naturvårdsverket har under våren gjort egna hydrogeologiska undersökningar av berggrunden och grundvattenflödena vid området Ducker i Bunge. Det de kommit fram till är att berggrunden i området är mycket mer uppsprucken och att våtmarkerna är mycket mer beroende av grundvatten än vad man tidigare känt till.

Naturvårdsverket anser att konsekvenserna om Nordkalks stenbrott blir verklighet är oåterkalleliga skador på det intilliggande Natura 2000-området Bräntings Haid.

Läs hela artikeln här  P4 Gotland. 

 

 

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.