Odla fisk i industrimiljö, en lösning för framtidens matkris?

klotet

Hittills, här i Sverige sker odling av främst Regnbåge i havet i öppna kassar, där fiskavföring och foderrester går direkt ut i vattnet, helt utan rening. Detta späder på den övergödning som vårt inhav, Östersjön får ta emot.

Sjukdomar hos den odlade fisken sprids även till bland annat den vilda laxstammen.  Bristen på föda i världen är stor och vi måste hitta nya sätt att producera mat på genom att skapa så små ingrepp i vår miljö som möjligt

Här kan du lyssna på Klotet, ett miljöprogram från Vetenskapsradion där man i ett gammalt smältverk nu odlar fisk i ett slutet system.

Det byggs fler och fler anläggningar av denna typ (RAS) i övriga världen, och nu även i Sverige.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.