För mycket näring dräper haven

För mycket närings tillförsel till haven kommer att orsaka att sjögräs, koraller och fiskar dör.

En nyligen publicerad artikel från UNESCO havorganisasjon, International Oceanographic Commission (IOC) fastställa att det nu finns nästan 500 ”döda vatten”.

Livsmedelsproduktion innebär användning av fossila bränslen och överflödigt vatten från hushåll och industri som hamnar i våra floder, som tex läkemedel, kväve och fosfor transporters ut i våra hav. Även om detta låter positivt, kan det orsaka problem. Vattnet kan vara alltför näringsrik, och detta leder till övergödning. Eftersom växtplankton producerar syre, då blir  havet också rikare på mer syre än normalt, som har flera konsekvenser. Sjögräs, koraller och fiskar kommer att dö av den höga syrekoncentrationen, och hela ekosystem är i riskzonen. Till detta kan man nu tillföra fiskodlingarna världen över som formligen öser ut dynga över våra döende bottnar.

clip_image029Featured Image -- 11080carbon-cycle1ladda ned

Artikeln som behandlar denna fråga, ”Närings dynamik, överföring och retention längs vattenmiljön fortsätter från land till hav: mot integrering av ekologiska och biogeokemiska modeller”, publicerades i tidskriften biovetenskaper 2 januari i år. Det är en del av ett större projekt som initieras av den globala miljöfonden (GEF) för 182 länder, samt en mängd olika organisationer som arbetar för att skydda miljön. Projektet koordineras av FN: s miljöprogram (UNEP).

När vi träffade docent Arthur Granstedt inför WebbTv så visade han oss sambandet mellan köttkonsumtion, jordbruk, fiskodling och övergödning. Hans forskning visar att vi i Norden kan lära oss odla rätt och slippa övergödning (som kväver havet), men tyvärr lyssnar inte myndigheterna. Vi planerar därför att spela in ett helt program om enbart övergöding och dess orsaker. Man ger  tillstånd till storskalig fiskodling, felaktigt jordbruk och ohållbar matkonumtion inom bl a skolor, hushåll osv. Det är i grunden politiker och mynigheterna som måste ge rätt beslut. Exempelvis tillåter man fiskodling motsvarande 3000kossor som står o skiter på isen varje dag, men man förbjudet båtägaren att tömma latrin i sjön (vilket är bra). Men själva problemet med övergödingen fortsätter enbart pga korkade beslut och svag miljölagstiftning.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.