Med gödselmaffia (GMF) avses de regnbågsodlare vars produkter till 75 % är regnbågsgödsel som dumpas i naturen med myndigheternas gillande.
Restprodukten är 25 % regnbåge.
Lagbrottet gäller Miljöbalken kap 2 § 8 som kräver att den som förorenar även städar upp efter sig.
GMF´s ställning är sådan att Sveriges Television på deras begäran censurerar ett TV-program som visar en annan bild av verksamheten än den som GMF förmedlar. Inom Skandinavien verkar GMF åtminstone i Finland, Norge och Sverige.
Projektets handlingsplan
Slutmöte med Jordbruksverket och Svenska Vattenbrukarna hölls i Stockholm i mars i år. Projektet har drivits under mer än 1.5 år med fem arbetsgrupper varav en arbetsgrupp behandlade miljömässigt hållbar utveckling.
Vid mötet presenterades slutrapporten från projektet med en handlingsplan som upptar 11 huvudpunkter på 43 sidor. I PDF-format finns den att hämta på http://www.jordbruksverket.se/download/18.68b583e414c2ed8431768fa3/1426758525685/Handlingsplan+fo%CC%88r+svenskt+vattenbruk_w.pdf
Censurerat projektresultat
Slutrapporten baseras delvis på arbetsgruppernas arbete. Ett undantag är frågan miljömässig hållbarhet. Den arbetsgruppens resultat är censurerat och stympat till oigenkännlighet. I den slutliga handlingsplanen saknas yttranden och reservationer från miljögruppen. Orsaken förefaller vara påtryckningar från GMF för att mörklägga både information om uppkomna miljöskador och den oenighet som råder mellan berörda parter (lagbrytare respektive brottsoffer).
Det tjänstefel som Jordbruksverket därmed begår döljer miljöaspekterna och beskrivningar av faktiska miljöskador i flera områden i Sverige.
Miljöbalken
Jordbruksverket beslöt att strunta i miljöbalken för att i stället låta sig styras av GMF. Syftet är att stödja föråldrad teknik vars affärsidé är lönsamhet
genom att bryta mot Miljöbalken och att fördröja teknisk utveckling av moderna miljövänliga odlingsmetoder. Pågående projekt med nya stora RAS-anläggningar (inga utsläpp till naturen) utkonkurreras av gamla anläggningar med föråldrad teknik. Det är konkurrens på olika villkor.
Att GMF-företagens affärsidé är själva lagbrottet att inte ta hand om avfallet (regnbågsgödsel) framgår tydligt av miljökonsekvensbeskrivningarna (MKB). Där sägs att det inte skulle vara lönsamt att ta hand om avfallet. Det betyder att lönsamheten ligger i att skjuta över kostnaderna för sanering på samhället vilket Jordbruksverket stödjer men utan att ange hur saneringskostnaderna skall finansieras.
Miljöskador
Inom Höga Kusten har några områden exponerats under decennier. Ackumulerade kvantiteter regnbågsgödsel handlar om mer än hundra tusen ton. Enbart för Höga Kusten har kostnaderna för sanering av uppkomna miljöskador estimerats till överstigande 300 Mkr.
Hittills har ingen villighet att ta hand om notan för saneringskostnaderna synts till från någon ansvarig.
Enligt lärdomar från Åland behövs mer än 30 år för gödselexponerad vattenmiljö att återhämta sig.
Framtidsalternativet
Alternativet i projektet hade varit att, i stället för ålderdomlig teknik, kräva noll-utsläpp till naturen. Då skulle möjligheterna öka för Sverige att följa miljöbalken, uppnå satta miljömål och att uppfylla internationella åtaganden t ex HELCOM. Det skulle generera mångfaldigt fler arbetstillfällen jämfört med föråldrad teknik och det skulle gynna teknisk utveckling av förbättrade odlingsmetoder.
Sådana ambitioner saknas både från GMF och Jordbruksverket. Det är anmärkningsvärt att en myndighet så tydligt stödjer organiserad brottslighet.
Jordbruksverket
På Jordbruksverkets hemsidor finns ett omfattande regelverk för hur kreaturs-gödsel skall hanteras med gödselbrunnar.
Inte en bokstav finns om hur gödseln skall hanteras när den dumpas i vatten.
Det kan tolkas som en inbjudan från Jordbruksverket till svenska bönder att leda sina kreatur till en strand för att dumpa gödseln i vattnet. Då gäller inga regler. Sjöar, älvar och skärgårdar tillåts ersätta gamla gödselbrunnar.
Dag Sjögenbo
april 2015