Tumme upp och ned för stora fiskodlingar i Storsjön

Publicerades i Östersundsposten den 27 mars 2015
av: Maria Lindholm
063-16 16 21maria.lindholm@mittmedia.se

Planerna på storskalig fiskodling i Storsjön får vind i seglen och stöter på patrull. På samma gång.

Frågan om hur mycket odlad fisk Storsjön tål besvaras nämligen med både tumme upp och ned.

Allt hänger på hur man räknar.

– Ja, så ser det ut. Allt blir helt annorlunda beroende på vilka ingångsvärden man använder, säger Joakim Svensson vid länsstyrelsen.

En färsk rapport försöker sig på att besvara frågan hur stora fiskodlingar som Storsjön tål utan att vattenkvaliteten sjunker i sjön. ”Beräkningar av närsaltsutrymme och fiskodlingspotential i Storsjön”.

Bakgrunden är att företaget Bright Water Fish planerar en jätteodling fördelat på tre grupper med kassar. Dels vid stranden utanför Rödön och dels vid inloppet till Storsjön.

Totalt 6 000 ton fisk handlade det om, när idén presenterades första gången.
Formellt har bolaget ännu bara konkretiserat planerna på två kassaodlingar närmast stranden utanför Rödön. Ansökningarna gäller 4 300 ton foder vilket ungefär motsvaras av nära 4 000 ton fisk.

Frågan är om så mycket ryms?

Länsstyrelsen har beställt en rapport av AquaNord i Storuman för att få besked.

Och svaret är inte helt enkelt. Allt beror på val av bakgrundsvärde av fosfor och om Storsjön ska behålla sin status som ”Hög ekologisk kvalitet” eller om det duger med snäppet sämre ”God ekologisk kvalitet”.

Eftersom det redan finns en odling i sjön, Wangestens i Vattviken utanför Hoverberg, spelar det också in. Den odlingen med sitt tillstånd på 550 ton foder måste räknas in.

Så hur mycket blir då kvar till Bright Water Fish? Ja, så lite som 2 489 ton. Ganska långt ifrån ansökan på 4 300 ton foder med andra ord.

Men då utgår beräkningarna ifrån att Storsjön ska behålla sin vattenkvalitet och som bakgrundsvärde används en beräkningsmodell som gör att resultatet landar snålt.

Om en annan modell används och om vattenkvalitet tillåts vara ”God ekologisk status” kan det bli mycket större fiskodlingar. Då skulle över 15 000 ton foder kunna släppas ut i Storsjön utöver det som i dag används till att mata fiskarna i Vattviken.

I rapporten finns också en brasklapp. Hela beräkningen bygger på att odlingen placeras vid sjöns inlopp för att maximalt med vatten ska strömma igenom.

Hur stort värde kan alls läggas vid denna rapport när det skiljer så mycket beroende på hur man räknar?

– Vi har tagit emot den och vi delar väl inte alla synpunkter i den, men man kan se den som ännu ett underlag, säger Joakim Svensson.

Det är Miljöprövningsdelegationen i Härnösand som beslutar om odlingen.Och vilket sätt att räkna som delegationen väljer framgår först när beslutet är klart.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.