Den landbaserade fiskodlingen på Åland får 1.000.000 Euro

Ålands Radio o tv
Fifax får en miljon och grönt ljus från Ålands Miljö- och hälsomyndighet

 Fifax får drygt en miljon euro i stöd för den landbaserade fiskodlingen i Eckerö. Halva stödet ges ur europeiska fiskerifonden och halva ur landskapsregeringens operativa program. Stödet utgör 25 procent av projektets totalkostnad som uppgår till drygt 4,1 miljoner euro.

I dag presenterades också ÅMHM:s miljögranskning av den blivande fiskodlingen. ÅMHM tycker att företaget visat att man har tillräcklig kunskap och att man är organiserad på ett trovärdigt sätt. Därför får man tillstånd att inleda verksamheten utgående från vissa instruktioner och föreskrifter. Bland annat får högst 200 kilo fosfor och 1500 kilo kväve släppas ut med avloppsvattnet per år, och företaget måste ta prover på sitt utgående vatten 12 gånger per år. Besvär över ÅMHM:s beslut kan lämnas till Ålands förvaltningsdomstol inom 30 dagar.
Enligt ansökan som Fifax lämnade in till ÅMHM planerar man att producera 3000 ton regnbågslax per år.

Publicerades 29 april 2015

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.