Strutspolitik i riksdagen

Sticker huvudet i sanden
Insändare i tidskriften Båtliv nr 2 2015:

RIKSDAGEN HAR BESLUTAT om en ny lag som förbjuder utsläpp från toaletter i fritidsbåtar. Samtidigt blundar riksdagen för de stora bidragen till Östersjöns övergödning, exempelvis storskalig dumpning av gödsel från odlingar av regnbåge med föråldrad teknik.

När första förslaget kom om en ny lag om fritidsbåtstoaletter skrev vi 2007 till dåvarande miljöministern Andreas Carlgren med några enkla frågor. Vi frågade bland annat om miljöbalken är tillräcklig för att skydda vårt badvatten från regnbågsgödsel.
Miljöministern svarade aldrig.
Istället svarade landsbygdsministern Eskil Erlandsson i juli 2007. Han påstod att våra frågor om miljöbalken hörde hemma på hans bord eftersom de handlade om vattenbruk. Om själva saken (Miljöbalkens skydd för våra badvatten) svarade Erlandsson god dag yxskaft.

Effekter syns exempelvis i Omnefjärden inom Höga Kusten. Där finns kanske 20 fritidsbåtar. Totalt under en sommar kan utsläppen till Omnefjärden från fritidsbåtar maximalt handla om något hundratal kilo.

Jämför det med en befintlig storskalig odling av regnbåge med föråldrad teknik i Omnefjärden. Den har hittills släppt ut 12.000 ton regnbågsgödsel. Det motsvarar på basas av fosforekvivalens gödseln från 275 kor enligt jordbruksverkets hemsida.
Förnyat tillstånd (2014) medför att kommande år ökar kvantiteten så att 18.000 ton gödsel kommer att dumpas i Omnefjärden som ingår i Världsarvet Höga Kusten.

Denna verklighet blundar riksdagen för och förbjuder de i sammanhanget obetydliga kvantiteterna gödsel från fritidsbåtar! Riksdagen stiftar en lag om myggsilning när lagstiftaren inte bryr sig om storskalig gödseldumpning?
Dag Sjögenbo, Seglare,
medlem i ÖSS, aktiv i Rädda Höga Kusten

Fakta:
Vid odling av regnbåge produceras tre kg gödsel för varje kg regnbåge. Då föråldrad teknik används dumpas all gödsel till naturen (vatten). Inom världsarvet Höga Kusten finns tre storskaliga anläggningar som årligen dumpar mer än 6.000 ton regnbågsgödsel. Dumpning har pågått
ett flertal år. Bad- och fiskevatten är förstörda i ett flertal vikar. Inte bara ortsbefolkning utan även besökande turister har framfört klagomål. Gödseldumpning inom Höga Kusten tog fart efter att  odlingstillstånd på Åland inte förnyats.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.