Vi granskar tranås energi

Sexton frågor med tranås energi

1. Hur många kraftverk har ni? Vi har 3 st vattenkraftverk samt 3 st dammar där det inte finns vattenkraftproduktion idag.

 2.Är alla anpassade för lekvandrande fisk. Av ovanstående 6 anläggningar är 3 st anpassade med faunapassager, dvs anpassade för lekvandrande fisk men även annan fisk kan passera upp och ned det har varit målet när dessa byggts.

 3.Vilka arter vandrar i era vatten? Vi har Öring, Ål, Vimma, Aborre, Mört, Braxen

 4.Hur mycket energi producerar ni? Vi producerar ca 4800 MWh per år i våra vattenkraftverk.

 5.Hur fungerar ett avtal och vad är det man betalar för? Vi erbjuder att för 1 öre/kWh tillägg få kraft från något av våra miljöanpassade verk, vår kraft är också märkt med Naturskyddsföreningens ”Bra miljöval”

 6.På vilket sätt arbetar ni för att förbättra för fisk och biologisk mångfald? Vi fortsätter arbete med att Miljöanpassa våra anläggningar genom fiskvägar, Släppa vatten på sidan för att gynna djurlivet i och omkring vattendragen, Bidra till vassklippning, Utläggning av lekgrus, Delta i arbetsgrupper för åtgärder i vattendrag

 7.Vad gör du? Är det ett roligt arbete? Jag är ansvarig för Elnät, Fibernät samt Vattenkraft på Tranås Energi och jag tycker det är ett omväxlande och roligt jobb och eftersom jag själv har en naturintresse är fiskare och jägare tycker jag detta med miljöanpassning av vår vattenkraft är speciellt intressant

 8.Vad är bästa sättet att spara energi på? Jag tror man måste tänka igenom hela livstilen och spara lite här och lite där annars kan man väl säga att uppvärmningsdelen har största besparingspotentialen idag.

 9.Hur många jobbar där? Vi är 45 personer på Tranås Energi och då har vi Elnät, Elförsäljning, Fjärrvärme, Fibernät, Vattenkraftproduktion

 10.Vad tjänar man i genomsnitt? Montör ca 30.000:-/månad, Ingenjör ca 40.000:-/månad

 11.Vilken Utbildning behöver man? För elsidan elkraftteknisk gymnasie eller högskola

 12.Hur länge har Tranås funnits? Sedan 1911 då första vattenkraftstationen byggdes.

 13.Vad heter vattnet och vart kommer det i från? Vattendragen heter Svartån resp Busjöån

 14.På er hemsida står det nått om Älvräddarna och bra miljöval! vad har dom för uppgift? Vi har som enda energibolag i Sverige fått Älvräddarnas diplom för miljöanpassning av vår vattenkraftverk

 15.Hur mycket el gör kunden av med? Tänker du alla kunder vi har så är det ca 170.000 MWh

 16.Har sportfisket blivit bättre? Vi vet inte det men miljöanpassningen skapar förutsättningar för detta då vi ser genom elfiske att antalet öringar ökar i vattendragen

 17.Har ni någon slogan Vår vision är ” Att med lokal förnybar energi vara en ledande aktör i övergången till det ekologiskt hållbara samhället”

TranåsTranås1

Efter intervjun ställer jag några frågor direkt till personen som ska teckna avtal med mig, jag frågar uttryckligen om bra miljöval och får svar efter en lång…………. väntan om hur mycket bra miljövals el tranås kan sälja. Dom kan sälja 4800Mv som man multiplicerar med 1000 för att få fram antal kilowatt, som motsvarar i detta fall 4800000 Kw som motsvarar 240 normalförbrukande villor i södra Sverige.

Hur gör ni när ni sålt all bra miljövals el? när den är slut så är den slut och vi kan inte sälja bra miljövals el till fler kunder är svaret jag erhåller.

Naturskydds föreningen erhåller 1 öre för varje såld Kw, detta motsvarar 48 000 kr för att man tecknar ett bra miljöval, frågan kvarstår dock varför man fortsätter att sälja bra miljövals el till nya kunder då elen redan är förbrukad av kunder som redan kontrakterat dom. I detta fall råder det inget tvivel om att marknadsanalysen vi gjort säger att tranås energi bär på en falsk marknadsföring då man säljer bra miljövals el. Konsensus är att om dom måste dela elen lika mellan kunderna som beställer bra miljövals el, men det är fortfarande samma Kw antal som erbjuds marknaden, detta innebär i så fall att gamla trogna kunder får avstå sin del bra miljövals el till förmån för nya kunder som lockas in pga hemmgjord el dvs Bra miljövals el. På talongen vi har fått hemskickad står det hemmagjord el, ett uttryck hämtat från kokboken sjätte paragrafen. Jag väljer att inte teckna ett avtal som inte kan garantera mig bra miljövals el till 100% allt blir luddigt och konstigt i mina öron.

Kenneth Karlsson

Tranås2Tranås3

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.