Gruvuniversitet eller bredduniversitet? Toppstyrning, köpta professurer och censur

Citat Nils Harnesk. Fortsätter min lilla granskning av LTU och dess utveckling och relation med gruvnäringen.
”Den färdriktning som LTU nu har valt är enligt min mening inte för regionens bästa men däremot för vissa branschers bästa. Jag tycker t.ex. att det är skamligt men symptomatiskt för situationen att LTU kan låna sin trovärdighet som lärosäte till Magnus Ericsson när han skriver under en debattartikel som denna som adjungerad professor trots hans kopplingar till och uppdrag i Raw Materials Group, ett konsult- och lobbyföretag med fokus på rådgivning till gruvföretag, deras underleverantörer, regeringar och internationella organisationer.
Magnus Ericsson är i sig självt symptomatisk för den allt mindre akademiska friheten vid lärosätet och för LTU:s allt närmare relation med gruvindustrin. En adjungerad professur är nämligen en köpt titel. I granskning av Svenska Dagbladet med titeln Möjlighet att köpa professorstitlar konstaterar man att det då (2009) fanns 650 adjungerade professorer av totalt 4900 och deras löner betalas av företag eller andra utomstående och kapitalstarka intressen. Systemet med adjungerade professorer har gjort det möjligt att köpa en av de högsta och mest prestigefyllda titlarna inom det svenska universitetsväsendet. Bristen på insyn är förbluffande:
”Insynen i systemet är dessutom minimal. Det finns inga centrala register över antalet adjungerade professorer, vilka de är och vem som betalar. Ingen kontroll förekommer av hur reglerna tillämpas. Varje högskola sköter denna verksamhet för sig själv, men bara ett fåtal redovisar de adjungerade professorerna på sina hemsidor. Ingen rapporteringsskyldighet föreligger.”
Risken för att kapitalstarka särintressen får ett allt större inflytande vid våra universitet är uppenbar. För det är knappast de ideella miljörätts- eller mänskliga rättighetsorganisationerna som sponsrar dessa adjungerade professorer, det är knappast heller några andra organisationer inom civilsamhället. De som kan köpa sig en professorstitel är de som har pengar och intressen att skydda. Vem har köpt Ericssons adjungerade professur i mineralekonomi? Kanske inte så svårt att gissa.”

Läs även PO Tidholm

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1_vlifW_2MY.kDtbH683GKEA&hl=sv&usp=sharing

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z1_vlifW_2MY.kZ-o6dosjO3A&usp=sharing

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.