EN AV VÄRLDENS STÖRSTA RAS-ANLÄGGNINGAR I SIMRISHAMN?

Odling+inomhus_w

Tomas Persson, med i nätverket kring föreningen Rädda Höga Kusten, delar med sig av en artikel om RAS-anläggningen i Simrishamn som publicerades i Ystads Allehanda i slutet av april:

LAXODLINGEN KAN BLI EN AV VÄRLDENS STÖRSTA

Den planerade laxodlingen vid reningsverket kan bli mycket stor. Företaget bakom satsningen söker tillstånd för en tre gånger så stor odling som sagts tidigare.

Den blir därmed en av världens största fiskodlingar. Satsningen närmar sig 200 miljoner kronor och kan ge ett 30-tal nya jobb.

För ett år sedan presenterades planerna på den landbaserade laxodlingen. Då planerade man för en produktion av 2 000 ton lax per år och byggstart i år. Sedan dess har det varit trögt och inte mycket har hänt förrän nu.

En ansökan om tillstånd med MKB (miljökonsekvensbeskrivning) kommer att lämnas in till länsstyrelsen om några dagar.
– Det har dragit ut på tiden, förklarar Rolf Petersson vid bolaget Boxelle AB som står bakom satsningen. Det har kommit andra saker emellan. Men nu är äntligen MKB:n klar.
Bolaget kommer att söka tillstånd för en odling som kan producera 6 000 ton lax per år. Den första etappen av bygget kommer att omfatta 2 000 ton, sedan planerar fiskodlarna att gå vidare.
– Laxodlingen kommer att bli en av de allra största odlingarna i världen, säger Rolf Petersson.

Björn Frostell, docent i industriell ekologi vid KTH, som arbetat mycket med fiskodling bekräftar att det kan vara riktigt att benämna Simrishamnsodlingen som en av världens största.
– Men jag känner till större odlingar. Det planeras en odling i Kina som ska producera 10 000 ton fisk årligen.

Han menar att landbaserad fiskodling har framtiden för sig och att Sverige varit ett u-land när det gäller fiskodling.
– I Norge producerar man årligen över en miljon ton lax.

Nu väntar en miljöprövning av den planerade odlingen. Den processen kommer att ta upp till ett år, beslutet kan sedan komma att överklagas.
– Vi räknar med att någon kommer att överklaga, säger Rolf Petersson.

Området vid reningsverket där odlingen ska ligga har höga naturvärden och omfattas av starka skydd som strandskydd och riksintresse.

Placeringen vid reningsverket är ingen slump utan det är mening att det näringsrika vattnet från anläggningen ska tas om hand i verket.

Kommunen har också anvisat mer mark till fiskodlingen. I dag ska man ha 45 000 kvadratmeter att tillgå.

– Hela anläggningen kommer att bestå av sju byggnader som sammanlagt blir 180 meter lång och 120 meter bred, berättar Rolf Petersson.

Den åtta meter höga anläggningen kommer delvis att grävas ner för att bli mindre störande, cirka fyra meter av den kommer att sticka upp.

Från början beräknades satsningen till 150 miljoner kronor. Nu tror Rolf Petersson att det kommer att landa på 180-190 miljoner kronor.

– Odlingen kommer att ge jobb åt 10-15 personer och de kringeffekter som uppstår vid slakt och transporter ger arbete åt ytterligare 15-20 personer.

Ett dansk företag kommer att bygga upp fiskodlingen och svenska byggföretag kommer stå för själva skalet.

– Danskarna är mycket duktiga och har byggt upp fiskodlingar runt om i världen, säger Rolf Petersson.

Han hoppas påbörja bygget om cirka ett år och att det kan vara klart i slutet av 2016.

– De första laxarna är sedan klara tidigast sommaren 2018.

Den stora satsningen finansieras genom privata investerare och EU-bidrag.

Rolf Petersson tycker att han blivit mycket väl bemött av kommunen.

– Jag har förstått att det kan vara känsligt, men utan Jan Lundmark hade det kanske inte blivit en satsning på Simrishamn. Vi har fått stor hjälp av honom, han är snabb och fixar saker.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.