Den brutala sanningen om palmolja

 

Efter Mondelēz International varumärke Freia, gör bort sig i sociala medier där fokus var till stor del på deras användning av palmolja som bloggaren Gunnar Tjomlid menar,  att rädda företagets ära. Tjomlid med tidigare blogginlägg så som glyfosat, GMO, aspartam , han tar nu upp även palmoljan.  Hans slutsats är att rika bekväma norrmän måste ta ett globalt ansvar för att höja levnads standard, för fattiga bönder som använder palmolja.

Jag är också en lekman på detta område och att Tjomlid varit flitig användning av Google för att hitta argument till denna artikel. Men jag har också bott i Malaysia i flera år och vet väl de lokala förhållandena där. Jag har tagit bussen från Kuala Lumpur till Singapore som tar fem timmar,  varav cirka fyra timmar går till att stirra på palmoljeplantager. Det är slut på både östra och västra kusten av Malaysia,  med stopp längs palmoljeplantager. Det enda jag hörde var ljudet av mitt toalett besök upp mot en palm. I skarp kontrast till de många ljud jag hörde när jag gick med machete i sex timmar en bit in i djungeln. För det är detta som är verkligheten i produktion av palmolja, oavsett om det var regnskog där innan eller inte. Det finns palmer så långt ögat kan se. Marken är nakna och mörka från skuggorna från palmer, och det finns praktiskt taget inga vilda djur där förutom några överväxta python, ha kommit bort i plantagen. Hade Norge godkänt sådant hemmavid? Att istället för gran och älg i Hedmark,  hade vi kört förbi tusentals granar utan vilda djur? Det är lätt att sitta framför en dator i Norge och titta på siffrorna för hur effektivt palmolja kan produceras utan att veta hur en palmoljeplantage ser ut. Utan att veta vad var där innan. Att kunna gå i butiken för att köpa fisk medans våldet fortsätter på bönderna med ingen utbildning i Indonesien,  de måste sitta i timmar för att fiska i dom leriga floder som är nästan tom på fisk, alla stora närområden har omvandlats till palmoljeplantager.

Ofta palmoljeplantager på områden som varit djunge! Det finns områden som har ägs av lokalbefolkningen med angränsande områden som var viktiga resurser i vardagen. Områderer där infödda stammar som Orang Asli i Malaysia och andra fattiga byar har med våld och rövad mark,  är vanlig på flera ställen. Även när du vinner i det juridiska systemet blir inte det inte rättvisa. I Indonesien finns det minst 1.500 konflikter i området och fler lantbrukare har dödats i områden där oljepalmsplantager har utvecklats (oavsett om det är i regnskogsområden eller inte). I många fall visar det sig att byar och lokala bönder vill inte ha oljepalmsplantager , aktivt försöker omintetgöra detta (oftast utan framgång). Siffror för detta är dock svårt att få fram. Dokumentären ”En akt av dödandet” kan visa några av de utmaningar som finns i samhällen i Indonesien knappa 17 år efter Suharto. De har visserligen nyligen fått en ny president som lovar moderna förändringar, men det är för tidigt att säga om det blir verklighet.

Wilmar International sockerplantager i Meraukee, Papua, Indonesien

Malaysia och Indonesien producerar mest palmolja i världen. Faktum är producerad 85% av all palmolja i dessa två länder som har extremt hög korruption. NY Times hade nyligen ett fall på framsidan om hur statens intäkter går till vita statliga ledare. Malaysia har inte en fungerande demokrati något du förstår när du ser att samma parti har suttit vid makten i 57 år , faktum att den starkaste premiärminister kandidaten sitter i fängelse. Myndigheterna kontrollerar i praktiken alla medier, censur och bestraffningsmetoder är vanligt. (regerings Petroleum Fund Global Fund, har dock bara dela kontrollen i The Star tidningen). Oberoende Sarawak rapport visar på flera oegentligheter i både Sarawak och resten av Malaysia. Chef som nekas inresa till Malaysia trots att hon är född i Sarawak. Dessa stater har också stora intressen i palmoljeindustri. Både direkt och inte minst indirekt. Tjomlid gillar siffror, men siffror på korruption och ägande, det finns lite av de drakoniska stater utan pressfrihet. Den malaysiska regeringen kontrollerar en stor del av en av de försumliga företag: Sime Darby. Något de annars äger tillsammans med dig och mig via SPU. I Sarawak är inte lika tydligt ägarskap. Där satt Abdul Taib Mahmud vid makten i 33 år. Han är för närvarande inte manager och har inte kontroll som guvernör (symbolisk huvud) och hennes svåger som Chief Minister. Sarawak rapport har avslöjat att han har över 100 miljarder, som han olagligen förvärvat äganderätten till vidsträckta områden i Sarawak. Medan lokalbefolkningen i flera byar är utan ström. Faktum upp till 75% är utan ström i några fattiga delar av angränsande Sabah och tredje av Orang Asli byar är utan el även på Malackahalvön.

Tjomlid tror att vi hjälper småbönder att öka sin levnadsstandard när vi i Norge använder palmolja. Siffror från 2010 visar att endast 14% av plantager i Malaysia är ”privata egendomar” medan resten ägs av stora industri- och statliga bolag. Men hur många av dem 14% som faktiskt småbönder är utan vinst. Detta är också siffror från 2010 och man kan därför anta att de stora industriföretagen har blivit ännu större i linje med palmolja industrin har vuxit enormt. Och som de dolda tillgångar till Taib och hans familj har visat: ägande är komplicerat. Det är inte signaturen på dokumentet som är avgörande. Det är inte ovanligt att lokala bönder får små summor om förvärv av mark. Svårt att säga nej till när man har så mycket, men naturligtvis trivialt jämfört med värdet för företagen. Säger ingen nej, dom hotas med våld, eller du kan få andra problem.  Glest mellan jordbrukare är uppenbart när du kör längs dessa plantager. Man ser endast åtskilda från Sime Darby och några andra stora företag. Det finns dock ett antal fattiga bönder som har hamnat som arbetare på oljepalmsplantager och rapporten ”Planteringar och fattigdom” avslutar följande om det:

”Boken bekräftar Att oljepalm inte löser problemet med fattigdom och arbetslöshet i Indonesien Istället leder till landlösa fattiga bybor och ökad ojämlikhet mellan rika och fattiga,. Det ger lågavlönade, osäkra jobb med otillräckliga provisionskostnader för hälsa och säkerhet , det betyder mer tryck på land och på byns restskogar, som lokalbefolkningens försöker göra till levande ”.

Foto: E. Benjamin Skinner

Det finns också en omfattande användning av migrerande arbetstagare. Dessa används i stort sett i Malaysia. Det är allmänt känt och med CNN har kört långa kampanjer med dokumentärserie Freedom Project om det här problemet. Men Tjomlid ändå väljer att lyfta fram en rapport från en liten lokal NGO som har uteslutande positiva saker att säga om användandet av migrerande arbetstagare i oljepalmsplantager. Det säger sig självt att en sådan rapport är inte ens värt en liter palmolja. Sanningen är att det amerikanska utrikesdepartementet har nedgraderats Malaysia till den lägsta nivå 3 för ’människohandel ”. Enligt Global Slaveri Index är de 142.600 personer som är fast i modernt slaveri i Malaysia. I Indonesien beskriver sin rapport följande om palmoljeplantager:

”Palmolja är harv plats med barn och vuxna som är fångade på plantager, och tvingas leva i misär, arbeta många timmar, är föremål för fysisk misshandel, arbete för liten eller ingen lön, och har begränsad rörelsefrihet.”

Migrantarbetare är vanliga i många branscher i Malaysia. Som regel ett utlovat bra jobb men berövas pass och transporteras till en annan plats än den lovade vid inresa i landet,  som här i den här artikeln från November:

Tvingas till arbetskraft i en oljepalmavfall,  fabriken i Borneo Malaysia där han var tvungen att arbeta i upp 20 timmar om dagen tillsammans Hundratals andra migrerande arbetstagare under vakande öga med Fabrikens hårdhänta vakter. ”.

Bloomberg har också gjort liknande fynd i Indonesien.

Tjomlid påpekar också att Mondelēz nu gått över till RSPO-certifierad och spårbar palmolja. Och det är en förbättring. Men är det tillräckligt bra? RSPO är en organisation som består av 38 icke-statliga organisationer och över 2.000 företag som producerar och använder palmolja. RSPO olja kan komma från regnskogsområden medan de var avverkat före 2005. Det kan också finnas länder som har använts för jordbruk eller kärr där det samlas stor del av CO2, där omvandlingen till palmoljeplantager leder till enorma CO2-utsläpp.  Dessa områden är också ofta rensas genom att bränna befintliga växter och träd. Detta skapar stora miljöproblem och smog kommer också med vinden över till Singapore där det finns en årlig företeelse att sikten i staden är som en vanlig Holmenkollen söndag.  Det finns RSPO medlemmar bland de ansvariga även här, bland annat den tidigare nämnda SPU-ägda Sime Darby. Ett av de krav som RSPO är att ”högt värde skogsskydd” inte får avverka, men vad som ingår i definitionen översätts ofta av länderna själva. Det bestäms alltså av odemokratiska länder som är genom korrupta. Återigen, innebär detta att man inte kan hitta data som speglar verkligheten. RSPO är därför inte hållbart eller etisk lösning. WWF är visserligen i RSPO, men det är en organisation med stor kontrovers beror delvis dessa nämnda aspekter. Något rapport från International Labor Rights Forum visar:

Vi analyserat on-the-marken realiteter som tre RSPO-certifierad palmoljeplantager i Indonesien. Vi hittade allvarligt missbruk av mänskliga rättigheter som var och en av de tre plantager. De omfattar arbetskraft människohandel, barnarbete, Oskyddad arbete med farliga kemikalier, som leder till långtidsmissbruk av tillfälliga arbetskontrakt. ALLA dessa överträdelser är Breach inte bara grundläggande internationella arbets normen, utan också av RSPO själva standarden. Oavsett branschens avsikter-Vare välmenande eller deceptive- – Det är klart att det nuvarande systemet är inte att skydda arbetstagarna ”..

Få av ledamöterna därför följer upp kraven i RSPO; fler människor kuggar av WWF och en stor andel skulle inte ens dela data om sin produktion.

Men även om RSPO ändå är ett framsteg från brinnande levande orangutanger och uråldriga djungeln så händer detta fortfarande. Det är bara här i Europa där RSPO har betydelse vid import. Kina bryr sig inte. Vietnam bryr sig inte. Indien bryr sig inte. Det är stora importörer av palmolja. När Mondelēz använder endast RSPO-certifierad palmolja så går alltså andra områden där det är ännu mindre hållbar palmoljeproduktion.  Det är det som uppstår när du bidrar till en ökad efterfrågan på palmolja. Det finns företag som Mondelēz med dess användning av palmolja har lett till 90% av all primärskog i Sarawak har skurits ned. Till skillnad från lokala officiella siffror som visar satellitkartor från Google och NASA att Malaysia har den högsta avskogningshastigheten världen. Detta är råd från Tjomlid och Mondelēz hjälper. Sedan finns det ingen jämföra motståndare konsumtion av palmolja med vaccinmotståndare.

Men vad är alternativet? Eftersom RSPO har visat sig generera hållbar och etisk palmolja så det bästa alternativet är att dra ner på konsumtionen. Men det är inte gjort i en handvändning och det kan också vara svårt i vissa fall. Så vad är intressant om det Tjomlid försöker få fram, frågan om vad är det som är det bästa av de olika alternativen för matolja förbrukning. Tyvärr Cherrypicker han uppgifter även här och drar slutsatsen att eftersom oljepalmsplantager ger mest matolja per kvadratmeter så vi bör fortsätta med palmolja. Här utmanar jag Tjomlid att titta på både holistisk produktion av olika oljor, transport till Norge och andra konsekvenser av produktionen för både djurliv och samhällen. Det bör göras utan romanticizing av småbrukare och lokalsamhällen, för här talar vi om stora företag med enorma vinster i korrupta länder som för närvarande utnyttjar fattiga bönder. Och med mycket mer insikt i lokala förhållanden såsom arbetsmiljö, juridik och demokrati. Det bör också göras med en mer etisk och hållbar strategi än tidigare: Tjomlid visar även att 66-75% av vilda djur försvinner i de stora områden som omvandlas till palmoljeplantager. Men han tror trots detta rika norrmän som du och jag måste ta globalt ansvar genom att använda palmolja. Det är inte bara oetiskt, det är helt enkelt oförskämt och respektlöst att de som tidigare bott i dessa områden har nu förlorat möjligheten att njuta av natur.

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.