Det är dags att reglera skulden!

Till alla er sanna vänner av den vilda laxens rätt till sin egen existens!

Jag tror knappast att någon här har missat den utsatta situationen den vilda norska laxen står inför.
En efter en töms de norska laxälvarna på lekvandrande fisk. Det råder inget som helst tvivel om vad orsaken till detta är.
I fjordarna och utmed hela Norges kust ligger odlingsindustrins enorma, öppna odlingskassar och orsakar smittspridning, utsläpp av fekalier i ofattbara mängder, horribla ansamlingar och koncentrationer av laxlus. Som om detta inte var nog så är dessa kassar långt ifrån rymningssäkra. Varje år rymmer mer lax från dessa odlingar än vad någon egentligen vågar prata om. Detta hotar den unika genuppsättningen hos de vilda laxstammarna och orsakar oåterkalleliga effekter.

I årtionden har den norska laxodlingsindustrin skapat sig en förmögenhet på bekostnad av den vilda laxen. Det får vara nog nu! Det är dags att reglera skulden!
Det finns idag väl utvecklad teknik för att odla lax på ett kommersiellt gångbart sätt i slutna anläggningar till havs eller i helt landbaserade odlingsanläggningar. Där utesluter man helt rymningar, spridning av parasiter och sjukdomar och där man på ett bra sätt kan ta hand om alla restprodukter.
Ja detta är kostsamt! Men med tanke på hur stora vinster odlingsindustrin har skapat åt sig själva genom åren så är detta inte ett problem.

Personligen är jag övertygad om att den norska industrin inte vill visa den övriga världen att det går att odla lax på ett kommersiellt gångbart sätt uppe på land. Detta skulle innebära att vilket land som helst skulle kunna odla lax och vad händer då med deras ledande ställning som laxproducenter?

Odlingsindustrin och deras anhängare sätts allt mer på prov och ställs mer och mer mot väggen. Detta är något positivt och som jag ser det är det det bästa sättet för att skapa förändring.
Naturligtvis lägger dom sig inte platt ner och medger sina fel och sitt ansvar i frågan. Nej tvärtom! Dom försvarar sig med både näbbar och klor! Bland annat försöker dom ”motbevisa” och tillintetgöra våra argument i olika forum. En plats för detta är självfallet Facebook. Där har jag under en tid följt en närmast hårresande debatt om hur vi på ”den andra sidan” bara ljuger och sprider felaktig information.
Jag ber er nu att leta upp Facebook-gruppen med det vilseledande namnet Villaksens Venner. Gör ett besök dit, följ debatten i de olika inläggen och bilda er en egen uppfattning.
Sist men inte minst! Ta debatten!

Mvh

AIbEiAIAAABDCLqB9uPgjd31aSILdmNhcmRfcGhvdG8qKDdjODliNTNiMzg1NzZmMWIwZjdmYzRhMjVhYmU1NzcxYTExNmYwN2YwAcZuit3IMdtE2BzHLCROBcxoYwYY

Jimm Wennmark

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.