VAD ÄR DET VI ÄTER OCH HUR SKA DET SLUTA?

1gioom

I min butik kan jag idag köpa laxfiléer för 49.95 av märket Lobster.

En bild av ett hav pryder förpackningen.  Man kan tänka sig en svensk fiskebåt som
fångar färsk fisk. MEN fisken är förpackad i Polen för svensk räkning enligt beskrivning.
Längre ner står att läsa: Odlad i Norge.

Den odlade laxen I Norge är sjuk.
Man har stora problem med laxlus. Laxlus behandlas med bekämpningsmedel.
”Odlad lax från Norge innehåller halter av endosulfan (växtgift) som gör att intaget bör begränsas.
Ryska myndigheter har stoppat import av Norsk odlad lax på grund av för höga halter av kadmium (som skadar lever och njurar). 6 månader efter att mediastormen lagt sig i Norge fick firman som importerat fiskfodret innehållande kadmium från Kina böter på 500 000 NOK. För att få fiskeoljan och mjölet med en fetthalt på 50% tryggt till Norge, utan brandrisk, på grund av fetthalten tillsätts ämnet ethoxyquin, flamskyddsmedel (!) I Vietnam upphörde man med bruket av detta ämne för svarta kungsräkor för att räkornas lever ruttnade.”
(Wikipedia)

”Väteperoxid som Akzo Nobels Albyfabriker nu producerar som läkemedel mot laxlusen tror platschefen Magnus Karlsson blir en framtidsprodukt för den kemiska industrin.

– Det ser ut att finnas goda möjligheter för veterinärläkemedel, säger han.

En laxlusangripen fisk – kan man äta den?

– Laxlusen är inte farlig. Men den gör att fiskens hud angrips och fisken försöker bli av med lusen och kan skada sig då, säger Andersen.

Det betyder att de skadorna då skapar grogrund för inflammationer och svampangrepp.

– Det blir ett hälsoproblem för fisken och ett miljöproblem, men det har inget med mattrygghet att göra, säger Friede Andersen. Fisken kan alltså ätas.
(P4 Västernorrland 9/3 2015)

Sverige importerar cirka 95%  av vårt behov av odlad lax, från Norge.

Här i Sverige odlar vi, som ni vet, lax främst vid Höga Kusten. Det största företaget kommer från Åland, med ett moderbolag i Finland. Man har man på senare tid bildat ett svenskt bolag, Ålands Fiskförädling Sverige AB.

Hela produktionen exporteras till Finland.

Den svenskproducerade laxen är i stort sett frisk.

MEN effekten av odlingarna är förödande för miljön vid Höga Kusten. Vi är så många som kan vittna om detta!

För att vi ska få tillgång till frisk odlad lax måste ett förbud komma till stånd mot odling av rovfisk i öppna kassar och ett krav på, att odlingar sker i slutna system.

Säkerligen kommer konsumenterna att vilja betala mer för detta miljövänlig odlingssätt, när det går upp för dem vad den laxen de har på sina middagstallrikar innehåller.

I våra veckotidningar finns recept på lax i alla former. I TV lagar kockarna lax på längden och tvären.
Jag hoppas verkligen att media får upp ögonen för vad man lockar konsumenten att tillaga och att äta!

 

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.