Nominering till miljöpris för hållbart fiske och uppfinningsrikedom

Mycket av den disskusion som idag råder om trålar bland gemene man är i mycket byggt på okunnighet, man tror att man drar i botten och på så sätt drar in fisk och skaldjur i trålen, det närmaste man kan komma sådana trålar är de kontinentala bomtrålarna en tråltyp som aldrig varit tillåten i de nordiska farvattnen.

Den trål som jag nominerar är en ristertrål utvecklad av Bertil Andersson  i träslövsläge, det är en utpräglad havskräfttrål. den bygger på att det finns ett galler i trålen innan fångstrummet där kräftorna går igenom och fisken emot, fisken går sedan ut ur trålen genom en öppning i tråltaket.

26494_101571783218388_2054804_n

Det finns dock problem med denna trål och det är dessa problem som Bertil har löst. Problemet är att i den idag godkännda ristertrålen finns en fyrkantsmaska efter ristert med dålig selektion, i synnerhet för mindre fisk som kommit igenom ristert . Detta har Bertil löst genom att ersätta 80 mm fyrkantsmaskan med en diagonal 90 mm maska , dessutom har han sytt in 120 mm selrektionspanel i taket på trålen efter ristert, detta har gjort att bifångst i stort sett är elimnerat, dessutom har Bertil delat ristert i två delar där den undre delenhar en mindre spaltbredd, men dock så brett att småkräftan går igenom, bakom den nedre delen av ristert är sytt ett nät som som sträcker sig in i trålen och gjort ett hål i golvet av trålenvilket gör att all mindre kräfta släpps ut ur trålen under trålen, den större kräftan styrs via ristert med smala spalter upp emot rister med bredare spalter där kräftan går igenom och in i fångstpåsen.

En intressant princip som Bertil här använder är storlekssorteringen, som gör att bifångsten av kräfta som inte håller minimimått helt försvinner. Testerna visar sig bespara mängder av små fisk, plattfisk samt småkräftor, det finns även papper på detta,  SLU Lysekil Daniel Wallentinsson.

Bertil har Båt VG 350 Ahltea och är från träslövsläge.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=1482675

Med vänliga hälsningar Viking Bengtsson

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.