”Fiskarna får simma i en lösning av väteperoxid”

Lusmedel från Alby ska rädda norsk lax

Från blekmedel inom pappersindustrin till laxlusmedel – steget kan tyckas långt men nu har Akzo Nobels Albyfabriker fått tillstånd så deras väteperoxid kan användas även som läkemedel. Det finns en stor efterfrågan särskilt från Norge eftersom deras enorma matlaxodlingar har drabbats svårt av laxlusen.

http://sverigesradio.se/sida/embed?url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fsida%2Fartikel.aspx%3

Fprogramid%3D110%26artikel%3D6107426

Källa:http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6107426

Vi fick den 1 mars ett permanent tillstånd så våra produkter kan användas även som läkemedel. Så den här veterinärmedicinska applikationen känns bra, marknaden verkar öka. Det kan bli en bra affär, säger Magnus Karlsson, som är platschef på fabriken i Alby som heter Akzo Nobel Pulp and Performance Chemical.

Det är med andra ord uppåt på Albyfabrikerna i västra Medelpad. De 100 anställda bjöds på lunch i måndags för att fira. Nu är det klartecken för väteperoxiden som läkemedel och fabriken får ett ben till att stå på.

Väteperoxid använts egentligen mest för att bleka papper men frå nu alltså en ny nisch. För i takt med tidningsbranschens vacklande framtid exporteras mer väteperoxid till Norge, Färöarna och andra stora fiskodlingsländer för att avlusa lax i de enorma odlingarna längs kusten.

– De behandlar laxen utvärtes. Fisken får simma i en brunnsbåt där man blandat en väldigt utspädd väteperoxid och då ramlar lössen av. Fisken mår då bra, säger Magnus Karlsson.

Vad händer med fisken när den får bada i väteperoxid, det är ju ändå en kemikalie?

– Mitt kunskapsområde är ju egentligen bara väteperoxid och då vet jag att det sönderfaller i enbart syrgas och vatten. Så det finns ingen möjlighet av något upptag i fisken, säger Karlsson.

Den nya nischen med laxlusmedlet är viktig för fabriken – jobben säkras.

– Alltid positivt med ett nytt affärsområde. Men jag ser inte att vi kommer att utöka antalet anställda.

Och byn Alby, en mil från Ånge, vinner också tror Bengt Erik Bäckström på väg tillbaka till jobbet på fabriken efter att ha rastat hunden

– Känns bra detta eftersom papperstillverkningen minskar så mycket, säger han.

På norska Livsmedelsverket, Mattillsynet, är man inte lika säker på att kemikalien väteperoxid är lösningen på problemet med laxlus i fiskodlingarna. Mer om det senare idag.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.