Nominering till Mr Save the Baltic Salmon

Jag vill härmed nominera flugfiskekompisen, författaren och en av mina närmaste vänner, Gunnar Westrin från Jämtland, numer Råneå i Norrbotten, till Mr Save the baltic salmon. I mina ögon är Gunnar den enskilde individ som kanske mest av alla påverkat Östersjöns möjlighet till överlevnad. Dels som författare och skribent, dels som engagerad medborgare och ekologisk kämpe.

Laponia_gw3

Som författare, med en unik berättarstil som älskas av många, förmedlar och sprider han kunskap och intresse för naturen, ekosystemen och vikten av att ta ansvar för kommande generationer. Han gör det främst med flugfisket som budbärare – men effekten och påverkan är lokal, global och generationsöverskridande.

Mongolia_GW

 

Han är förutom en livsstilsförmedlare och trendsättare även en fantastisk opinionsbildare där hans ord och bilder tas emot och skapar ambassadörer för vår natur. Som författare, fotograf och föreläsare sprider han kunskap som bidrar till att kommande generationer förhoppningsvis tar ansvar för vad våra generationer inte förstått, eller tagit ansvar för. Som engagerad älvräddare stod han på barrikaderna med AMORE (Aktionsgruppen mot Råneälvens exploatering) när Råneälven räddades från utbyggnad, och därmed satte stopp på den vattenexploateringsepok av storälvarna som då pågått i Sverige i mer än 70år.

Kamchatka_GW

 

Detta har fått historiska effekter för hela Östersjökomplexet. Om inte den fighten tagits, och vunnits efter 10 års kamp, hade vi förmodligen inte haft några fria storälvar kvar i vårt land, och Östersjöns status hade varit än värre. De räddade de sista livsnerverna som fortfarande pumpar ut liv i Bottenviken. Det går att skriva lika många böcker om Gunnar som han själv skapat för sin omvärld, men det går aldrig att återbetala det han gett fisket, framtida generationer, naturen och drömmarna. Utöver ovanstående är Gunnar en varm, glad skit som står högst upp på listan av vem jag ska dela tält med (och whisky) på fjället, i de nyzeeländska skogarna, på den mongoliska stäppen eller den sibiriska vildmarken – helt enkelt en jävligt bra kompis och nära vän. Jag tycker han är självklar att få denna utmärkelse! Råne Älvdal, Swedish Lapland Palle Andersson Sjöutsikten i Sörbyn Bifogar några bilder på Gunnar som är okey att använda fritt i anslutning till detta ärende.

Kamchatka_GW3Tavva_GWrostu_gw

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.