Robinsonbjörn räddar våra vatten

För mig betyder naturen allt. Min far fiskade på 40-talet i Lueälven både i Bodenforsarna och i Harads. Det var krig i omvärlden, det var ont om det mesta och vi växte upp på vilt från skogen och fisk från älven. Jag fick följa med på en del fisketurer och han var
mycket bra på att göra egna drag och blänken -för bra! Man blir less på lax, börsting, harr och sik när man äter det varje dag i några år. Eftersom jag varit sjöman nästan hela mitt arbetsliv har jag inte varit hemma och fiskat så mycket som jag ville, men jag har fiskat i alla oceaner. Idag tar jag tillvara de stunder jag kan att blöta krok eller flugfiska.
Tyvärr är det många yttre faktorer som gör att våra vilda fiskarter kan ta stryk. Det handlar om uppdämda strömmar, strömmande vatten som användes för flottningen och där lekplatser förstörts när man avlägsnat stenar som ställde till med problem. På många ställen har man anlagt små kraftverk som många gånger saknar trappor där fisken kan komma vidare uppströms. Det pågår återställande av sådana strömmar, men det tar tid och det bygger ofta på frivilliga åtaganden. I havet har vi haft problem med säl och med laxfällor som hindrat eller försvårat för laxen,  från att vandra upp i strömmarna.

I skärgårdarna pågår ett nätfiske även innanför tremeterskurvan, trots att det är förbjudet hör jag många som har stugor på öar svära ve och förbannelse över Kustbevakningen och Polisen som beslagtar näten. Det sker även en hel del utsläpp från industrier trots att våra Länsstyrelser gör mycket för att förhindra genom att vägra tillstånd.
Att fiska är ett sätt att leva, ett bra sätt! Värna naturen och våra hav, insjöar och vattendrag. De är en otroligt stor tillgång! 2014 blev trots allt ett mycket bra år för laxen i Norrbotten!

Jag skänker 30 st tändstål till förmån för rädda våra vatten. Man skaver lös magnecium och gör gnistorna med den inlagda ceriumstaven. pris i handeln 70-80 kr/st

 

Vi syns på sportfiskemässan i Jönköping den 20-22 Mars! Robinsonbjörn.

http://www.sportfiskemassan.se/Boka-monter/Save-the-Baltic

Ni kan följa mina irrfärder i naturen på www.singsong.se

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.