Kan odling av hälleflundra på land ersätta oljan?

helleflundra

Fotograf Arne Ullebø

Utdrag ur artikel i VG 2015-02-01.

8000 liter vatten pumpas upp från 200 meters djup i Sognefjorden varje minut. Jan Arne Brekke säger att det inte finns någon gräns för hur långt man kan nå med landbaserad fiskodling.

Köksmästare från hela världen ringer till Jan Arne för att fråga efter mer hälleflundra!
Efterfrågan är större än produktionskapaciteten. Om några år räknar han med att dagens produktionsområde på 2000 kvadratmeter ska, efter godkännande, öka till 12000 kvadratmeter.

Oavsett hur långt man kan nå, blir det en intensiv kamp för honom och andra som odlar på land att leva upp till den standard som satts av laxindustrin.

Norges Sjömatsråd säger att det exporterades mer lax än någonsin i fjol till en summa av 43,9 miljarder NOK, en uppgång med 11 procent jämfört med 2013.

I en färsk rapport på uppdrag av Närings- och Fiskeridepartementet visar att landbaserade laxodlingar förekommer knappt idag i Norge.  Man pekar på att de landbaserade matfiskanläggningarna avvecklades tidigt på nittiotalet, och består idag huvudsakligen av smoltproduktion.

I rapporten framkommer att det bara finns 12 landbaserade anläggningar i hela världen som använder den nyaste recirkulationsteknologin, RAS-teknologi (Recirkulating Aquaculture Systems) vid odling av matfisk.

Läs artikel på norska:

http://e24.no/jobb/kjoekkensjefer-fra-hele-verden-ringer-jan-arne-for-aa-spoerre-etter-mer-kveite/23383425

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.