32 överklaganden – allehanda.se

Fiskodlingarna fortsätter att vålla konflikter. Nu hamnar ärendet hos mark- och miljödomstolen.

290115

Fotograf Hommedal, Marit
Fiskodlingarna i Höga kusten väcker heta känslor. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegations beslut om att kassodlingarna vid Mjältösundet får fortsätta i ungefär samma omfattning som i dag har hittills överklagats 32 gånger.

 Bland de som överklagar tillståndet finns den statliga Havs- och vattenmyndigheten.

Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna och Nedre Nätraälvens fiskevårdsområde hör också till de som överklagat tillståndet.

Samtliga tre organisationer har dessutom begärt anstånd med att hinna utveckla sina argument om varför man inte är nöjda med beslutet.

Men felaktigheter i miljökonsekvensbeskrivningen, övergödning och risk för den vilda stammen av fisk hör till det som tas upp.

Tillståndet för fortsatt fiskodling i Mjältösundet har dessutom överklagats av en rad boende och sakägare i området. Många av dessa har skickat med bilder som man menar visar hur området i närheten spolieras av alger, vilket bland annat förstör badvattnet.

Sökande, Ålands fiskförädling, skriver däremot att de i stort sett är nöjda med beslutet. Men även exploatören överklagar. Bolaget vill att en del av de villkor som sattes upp för fortsatt fiskodling ska mildras eller ändras. Det handlar om villkor de anser är otydliga eller praktiskt omöjliga att uppfylla.

Bland annat vill man ha ändringar i villkoret som berör kravet på att odlarna ska ta bort död fisk på botten under kassarna.

Det var 11 december förra året som miljöprövningsdelegationen gav tillstånd för fortsatt odling på platsen. Ålands fiskförädling hade ansökt om att få använda 1 800 ton foder per år, motsvarande en produktion på ungefär 1 500 ton fisk.

Men miljöprövningsdelegationen beviljade en odling på 1 450 ton foder vilket i praktiken innebär att man kan producera 1 200 ton fisk

Anders Lidén

0612-77 17 60anders.liden@allehanda.se

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.