Parasiter

Filmen är gjord av Tor Lundberg Tourda, i samklang känner jag ett visst vemod! är detta Sverige fosterland 2015? när allt är tomt kan alla tomtar flytta in i alla tomma gruvgångar från Dalarna i söder till Karesoundo i norr. Varför inte köra alla älvar i gruvgångar och få ut än mer energi att sälja på spotmarknaden. Ja vemodet spricker då min hemstad mals ner till spillror, mina barndoms kvarter är inte min barndom, det är statens! säg är inte vi en del av detta demokratiska samhälle. Eller är vi en del av det? jo tills majoriteten avfolkar hela norr för att göra gruvfälten större.

Det måste vara lokal demokrati! inte global demokrati? ekonomisk demokrati? försöker hitta orden för att själv förstå, vad vi ger våra barn när majoriten väljer vårt land till gruvland, vattenkraft samt avfalls deponier från Stockholm . Industierna har flytt till låglöne land, dom tog med sig kapitalet och lämnade blödande vatten och giftiga marker. Träden flöt längs med älvarna likt stora tornadon som svept fram, man sågade och behandlade virket med olika kemikalier för att det inte skulle mörkna. Kvar vart giftiga vatten, ”dioxin” jordens giftigaste gift! men inte i Sverige, för där kan man söka giftfri fisk mot att man har en upplysnings rätt gentemot? tomhet! längtan! blicken flackar och virrar.  Nyaste nytt är BKD förgiftade fiske vatten i våra utbyggda älvar. Jag känner mig som en främling i mitt eget land.

Men vet du vad motståndet växer så det knakar i Sverige. Älvräddare, Sportfiskare, Naturskydds förening, WWF, Östersjölax älvar i samarbete, Fältbiologer, STF, Scouterna, Urbergs gruppen, Rädda högakusten, Rädda vättern, Girjas och leavas samebyar, Vittangi samebyar, Stoopa gruvan i Tärnaby,Ojnareskogen, Kallak, Talvivaara, Northland i Kaunisvaara. Slussen Vi måste börja hjälpa varandra i alla möjliga sitautioner. Tillsammans utgör vi en stor del av folket, ensammen gör vi sällan nytta.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.