Kamp mot fiskodling belönas med miljöpris

Föreningen Rädda Höga kusten får årets miljöpris från Naturskyddsföreningen i Västernorrland. Föreningen belönas för sin kamp mot fiskodlingar. Priset överlämnades under trivsamma former måndag kväll på hotellet med det synnerligen lämpliga namnet Höga kusten.

  nilserik

Juryns prismotivering var följande: För en enastående insats i syfte att rädda den marina miljön i Höga kusten. Juryns utgörs av styrelsen för Naturskyddsföreningens länsförbund, och dess ordförande Susanne Rantakokko berättar att man varje år letar efter en värdig pristagare som har jobbar hårt för miljön.

– I år var valet ovanligt lätt, och styrelsen var helt enig, säger Susanne.

Priset består av ett diplom och en prissumma på tretusen kronor.

Ordföranden i föreningen Rädda Höga kusten Dockstabon Nils-Erik Vigren säger sig vara överraskad över utmärkelsen.

– Det är en fin uppmuntran, och det är verkligen toppenroligt, men ännu roligare är att komma i kontakt med Naturskyddsföreningen! säger Nils-Erik.

Rädda Höga kusten söker samverkan med så många som möjligt. Visserligen anser man att det var en framgång att ingen av de tre fiskodlingar som finns i Höga kusten fick utökat tillstånd, som de hade ansökt om. Men de får fortsätta sin verksamhet i tre respektive fyra år, och dessutom i Omnefjärden i inte mindre än tio. Det ser Nils-Erik som ett fortsatt allvarligt hot mot vattenmiljön i området, med stora fosforutsläpp, övergödning och kraftig algblomning som följd. Inte minst turistnäringen hotas.

– Kampen fortsätter oförtrutet, säger Nils-Erik Vigren.

Naturskyddsföreningen miljöpris delas ut sedan 1994, och bland tidigare pristagare märks tidningens egen Anders Lidén.
Gregor Flakierski

0611-55 48 00taredaktion@allehanda.se

Glädjens dag är här och vi har den stora glädjen att förklara forumet öppnat! vårt frum kan du debbatera artiklar som är skrivna här i specifika ämnes områden på vårt forum som slog upp dörrarna idag, detta ämne hamnar då givetvis på Högakusten. Vill du dessutom skänka något till förmån för Högakusten som inte är pengar så kan ditt engagemang få synas på denna sida! endera som en säljannons för rädda höga kusten eller en aktion för den samma.

http://waterforlife.forum24.se/waterforlife-about13.html

Köp & Sälj till förmån för rädda höga kusten.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.