Välfärdsmoral bygger en väldfärdsstat och skyddar det unika havet Östersjön

gröna jobb

EN VÄRLD FULL AV KNAS

FRÅGESTÄLLNINGEN VILKET ANSVAR HAR VI MOT FRAMTIDA GENERATIONER?

ÖSTERSJÖN ÄR ETT UNIKT HAV SOM BÖR FREDAS

JUST LET IT BE

images (6)Svar: Det enklaste svaret blir att två generationer triumfar en; 10, 100 eller 1000 framtida generationer triumfar vår egen.

Det kommer att krävas mycket av oss människor för att komma till rätta med miljöproblemen. Hoten som finns mot Östersjön är många

 • Övergödning
 • Förgiftning
 • Bottendöd
 • Kärnkraftverk som ligger vid det unika havet på båda sidor (Sverige / Norge)
 • Kärnkraftverk som är under uppbyggnad
 • Gruvdrift med slagg ut i havet
 • Åar och älvar som via vattenkraftverk dränerar artrikedomen
 • Spöknät som ligger flera kilometer längst botten
 • Algblomningar
 • Människor som använder olika giftiga medel som de släpper i Östersjön
 • Dumpningar av gifter i Östersjön av privatpersoner som näringsidkare

Listan kan göras mycket längre.

Välfärdsmoral är ett begrepp som skall sättas till begreppet välfärdsstat? Som nordman; vi bor ju i Norden; finns det olika sätt att tänka kring moral och etik som rör nedskitningen av det unika havet Östersjön.

Ett sätt att förstå hur fel vi nu handlar är att ta det från rörelsen kring utilitaristerna. Där utgår man från att alla har samma värde; även djur har samma värde som människan. En moralfilosof är grundare till utilitarismen. Han hette Jeremy Bentham. Bentham utgick helt riktigt från att djur kan känna smärta, lust samt sannolikt också vad som är gott och ont. Utilitaristen utgår från att det riktiga i varje handling är att flest möjliga får mest möjliga lycka och välfärd.

Vi på Save The Baltic har i en serie texter hävdat att människan i själva verket står under naturen. Vi tar det ett steg till från naturfolken. Naturfolken kallade jorden för Moder Jord. Naturfolken kallade hav och sjöar för syster vatten. Naturfolken kallade träden för bror träd. Vi på Save The Baltic menar att människan måste bli tjänare till naturen. Artiklarna utgår från att hunden från början är en utveckling från vargen. Vargen tjänade människan i jakt som nattvakt för människorna på Stenåldern. Vargen lät sig bli tam. Vargen blev en tam tjänare till sin herre. Vi på Save The Baltic (SALMON) hävdar att naturen är vår herre. Människan måste lägga sig under naturen och havet Östersjön på värdeskalan. Alla djur lever i harmoni med naturen. Vi är ett undantag från de andra djuren. Människan är själv ett djur. Människan missbrukar naturen.

Vi skall tjäna naturen som det unika havet Östersjön.

Överbefolkningen är visserligen en av utmaningarna här. Du sätter inte liv till jorden om Du inte ser att Du kan ta hand om ditt skapade liv.

diatoms1

Allt detta går under välfärdsmoral. Allt detta bygger en välfärdsstat. Du snor inte grannens bil för att Du själv behöver en bil. Du skjuter inte en älg för att det är skoj. Du tigger inte pengar av andra människor utan går till det sociala. Du knarkar inte eller våldtar. Då är du inte en värdig medlem i världssamfundet. Detta är del i välfärdsmoral  och ger en välfärdsstat.

Att vara människa innebär att ta ansvar för först dig själv. Därefter tar Du hand om dina nära och kära. Om du klarar av det. Du är en tjänare till naturen vilket innebär att skitar du ner i Östersjön; tar Du hand om skiten.  Du dödar inte levande liv i Östersjön med miljögifter. Du slår inte ut kiselalgerna eller plankton som är grunden för alla hav. Du sprider inte miljögifter. Miljögifter som sprider sig i näringskedjan och till sist hamnar i grannens ungar.

Luften är till för alla. Det är också havet Östersjön.

När vi drar ner luft och syre i våra lungor; lånar vi syret ett kort tag. Därefter andas vi ut syret så att de kommer åter till allmänningen luften.

Det samma gör vi när vi nyttjar det unika havet Östersjön. Vi lånar upplevelsen av det unika havet. Därefter lämnar vi tillbaka Östersjön i precis samma skick som när vi nyttjade upplevelsen av Östersjön.

Vi kan också ta exemplet en rastplats. Vilken rastplats som helst. Se Östersjön som en rastplats. Du kommer till henne; du njuter av det havet kan ge. Därefter lämnar Du Östersjön i samma skick så som om du kom till en rastplats i skogen, längs en väg eller hamnade på ett café. Du hämtar vatten i oasens brunn, här Östersjön. Du förgiftar inte havet eller sprider radioaktivitet i Östersjön.

Det finns ett ansvar mellan handling och konsekvens. Det är väldfärdsmoral som bygger en väldfärdsstat.

4 DAG

Dag Ståhle

Sveriges Författarförbund, sektioner S & U. Invald  2004

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.