BKD-smitta i hela Norrland?

laxar i mängd

Tidningen Ångermanland
2015-01-04

Njursjukdomen BKD hos laxfiskar kan ha spritts i sjöar och vattendrag över hela Norrland.

Detta sedan man hittat fler odlingar som är smittade.

– Smittan skulle ha upptäckts tidigare om bara Jordbruksverket skött provtagningen som de skulle, säger en drabbad fiskodlare till allehanda.se.

Vi berättade strax innan jul om fisksmittan och att odlingarna skulle saneras. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, skrev om problemet i sin egen tidning. Men statsveterinären Charlotte Axén hänvisade då till uppdragssekretess och ville inte berätta vilka odlingar det gällde.

Men det visar sig nu handla om fiskodlarföretaget Umlax som har smitta i fyra av sina fem odlingar, vid Slussfors i Storuman, Malgomaj, Vilhelmina och Umgransele.
Även ett par odlingar vid Ströms Vattudal i Jämtland har bevisad smitta.

Smittan har bevisligen drabbat både röding och regnbåge som odlas som matfisk och för fisk som sätts ut i andra vatten.
Och risken finns att den spritts vidare till både andra odlingar och till vilda laxfiskar i hela Norrland, befarar folk i branschen.

– Min bedömning är att det är för sent nu, att smittan finns i hela området, säger odlaren.
Han själv hann köpa tio ton fisk från det drabbade företaget som sedan körts ut till bland annat put-and-take-fiskevatten runt om i Norrland.

– Problemet började när Jordbruksverket i våras tog över ansvaret för provtagningen från Fiskhälsan, som vi odlare ägde. Men på grund av att de i början inte kunde ta betalt för provtagningen dröjde det ända till dess man upptäckte att fisken i Slussfors blev sjuk innan de tog prov.

På så vis hann fisk säljas vidare till andra odlare i Norrland och dessutom planteras ut i mångas vatten.

Charlotte Axén på SVA, som sköter kontroller på uppdrag av Jordbruksverket, bekräftar att Jordbruksverkets provtagning försenades. Men hon säger också att det kanske ändå inte hjälpt om proven tagits i tid.

– Det kan vara så att smittan nu hann byggas upp så mycket att vi kunde upptäcka den. Hade proven tagits i våras kanske vi inte sett smittan.

Vår källa befarar att BKD nu spritts i många fler vattendrag och vattensystem i Norrland. Vad säger du om det?

– Det kan vi omöjligt veta. Fisken som såldes vidare innan smittan upptäcktes kom från en odling där smittfrekvensen var låg så vi vet inte om det skett någon smittspridning över huvud taget, säger Charlotte Axén.

Hon säger också att det inte kommer att tas några prov på den vilda fiskstammen, att det nästan är praktiskt omöjligt.
När det gäller BKD i kustvattnen finns smittan redan. Där görs heller inga offentliga provtagningar eftersom tilläggsgarantierna från EU Sverige har för inlandsvattnen inte gäller vid kusten, berättar hon. Tilläggsdirektivet vi nu riskerar att förlora innebär att vi kan kräva att importerad fisk och rom ska komma från BKD-fria odlingar.

Är det farligt för människor att äta fisk med njursjukdomen BKD?

– Det är inte farligt för människan, men hittar man sjuk fisk så är det klart man inte äter den.
Smittspårningen i odlingar ska gå vidare när vattentemperaturen tillåter och fisk i drabbade odlingar ska slaktas ut.

Anders Lidén

0612-77 17 60

anders.liden@allehanda.se

Fisksjukdomen BKD

Sjukdomen BKD är sedan 1930-talet känd hos både vild och odlad laxfisk och förekommer i flera europeiska länder, men också i Kanada och i USA. I Sverige påvisades BKD för första gången 1985.

BKD förorsakas av en stavbakterie, Renibacterium salmoninarum.

Smittan kan överföras både horisontellt och vertikalt, det vill säga genom kontakt mellan fiskar men också från moderfisk till rom. Sjukdomen gynnas av låga vattentemperaturer, varför sjukdomsutbrott framförallt förekommer under vår och höst vid temperaturer mellan 7-15 grader.

På regnbåge kan sjukdomen karaktäriseras som kronisk och ge en fortgående låg dödlighet på cirka 5-10 procent. Angripen fisk kan få en försämrad tillväxt och sjukdomen kan leda till en försämrad kvalitet på fisken som livsmedel. Lax och röding däremot, är mer känsliga för BKD, i synnerhet i samband med stress, och dödligheten kan då uppgå till uppemot 80 procent.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.