Många floder – bara ett vatten

172 av världens största 292 floder regleras av människan.

Multikonstnären Björnola Lind och filmaren Torkel Lundberg har gjort en fyra år lång upptäcktsresa i vattnets värld.De har tagit avstamp i två floder, i två världsdelar – den nordiska Ångermanälven och den indiska Narmadafloden.

Vattnet är en förutsättning för liv. I kulturer världen över har vattnet haft en särställning och behandlats med respekt. Björnola Lind och Torkel Lundberg har utforskat två älvar i varsin del av världen, på jakt efter vattnets själ.

one

Det porlar, brusar, strilar och forsar på Norrlandsoperan i Umeå. Vattnet har många ljud; det dova klonget när tjocka islager fryser till, underliga undervattenskluckanden av fiskar och strömmar, det spröda klirret av vårens is vid strandkanten.

Vattnet har också många ansikten. Den indiska kvinnan, som faller i trans vid forsen och dansar med det strömmande vattnet. Den samiska mannen som berättar om moderfloden, Jeännoe, som är källan till allt liv och även har fått namnet Ångermanälven.

Multikonstnären Björnola Lind och filmaren Torkel Lundberg har gjort en fyra år lång upptäcktsresa i vattnets värld. De har tagit avstamp i två floder, i två världsdelar – den nordiska Ångermanälven och den indiska Narmadafloden.

läs hela texten HÄR

750 (1)

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Ängermanälven:

1660882_10201298088835959_833692858_n

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.