Ojnareskogen

Ojnareskogen

Vi som gör denna sida vill tipsa om: Skogsvaktarna i Ojnare och om Föreningen bevara Ojnareskogen som båda har som mål att stoppa kalkbrott i Ojnareskogen och istället göra Bästeträsk till nationalpark.
Vision

Nationalpark Bästeträsk; Det gäller att rädda skogen, värna vattnet och stoppa brottet!

Företagsfakta

Ojnareskogen

Beskrivning

Den 6 juli 2012 kom Mark- och miljööverdomstolens beslut att ge Nordkalk tillstånd till kalkbrott i Ojnareskogen. Ärendet överklagades till Högsta domstolen (HD) och i väntan på besked om HD skulle ta upp ärendet vaktade lokalbefolkning och ditresta skogen så den inte avverkades innan en eventuell ny prövning. Högsta domstolen meddelade den 17 september att de kommer partiellt pröva om Nordkalk har rätt att inleda kalkbrytning i Ojnareskogen. De meddelade sedan den 17 oktober att det är inhibition, det vill säga att Nordkalks arbete stoppas tills dess att fallet åter igen utretts.

Allmän information
Vi startar nu en insamling för våra Ojnareväktare!
Denna insamling har som främsta syfte att bidra till kostnader för juridiskt biträde samt böter för de personer som åtalas i samband med sommarens händelser i Ojnareskogen. Eventuella överblivna medel kommer att användas till juridiska kostnader i andra mål i kampen mot nya gruvor, täkter och liknande projekt.
Om du vill stödja detta, sätt in pengar på bg 114-7719, Urbergsgruppen. Märk insättningen ”juridik”.Vi uppmuntrar även till stöd för föreningen Bevara Ojnareskogen, som fört den juridiska kampen mot kalkstenstäkten sedan Nordkalks ansökan lämnades in 2005. Bli gärna medlem i föreningen. Medlemskap: 50 kr per år till pg 228961-9
http://www.ojnareskogen.se/Vill du veta mer: SR Gotlands samlade rapportering om Nordkalk och Ojnareskogen:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=94&grupp=4207
Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.