Kirunas första kvinna i bergarbete

Första sidan130

Vem som var första kvinnan under jord i Kirunagruvan tycks det råda delade meningar om. Ära den som äras bör. Faktum är att kvinnor i alla tider jobbat med städning och servering i matsalarna under jord. Senare på 60-talet kunde man se någon kvinna som chaufför i företagets tjänstebilar och någon körde i snedbanorna.

1978 fick LKAB i Kiruna sin första kvinnliga underjordsarbetare i bergarbete. Hon heter Ing-Marie Lundmark och var då 35 år.

 

Innan 1978 var det inte tillåtet för kvinnor att jobba i bergarbete. Då ändrades reglerna och LKAB gick ut med stora annonser riktade till kvinnor med budskapet Tänk om – bli bergarbetare”. Ing-Marie som jobbade i besöksgruvan anmälde sig. Hon blev antagen och började jobba som borrare.

Att byta jobba så där utan vidare var inte populärt hos alla och hon möttes av fördomar och misstänksamhet. Kritikerna fick förstås fel. Ing-Marie klarade av jobbet galant. Hon jobbade som borrare i åtta år. De första åren var tunga då hon fick lyfta borrstängerna själv har hon berättat för mig. Men sedan moderniserades tekniken och jobbet blev lättare.

LKAB:s erbjudande till kvinnorna att jobba under jord blev ingen succé. Det kom visserligen några kvinnor efter Ing-Marie Men på 80-talet när konjunkturen slog till och det blev uppsägningar, då var det sist in och först ut som gällde och kvinnorna föll bort.

I maj 1994 var antalet anställda i LKAB-koncernen 2456 personer. Antalet kvinnor var 197. I LKAB:s styrelse satt 15 män och två kvinnor. I Kiruna jobbade 1600 anställda varav 101 kvinnor. 80 procent av kvinnorna jobbade inom administration och service. 20 procent jobbade i driften, som mekaniker och chaufförer. Fem procent hade ledande befattningar.

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.