Barn ska inte äta odlad fisk

Myter om omega-3-fettsyror positiva effekt på hjärt & kärlsjukdomar.
Dessa osäkra studier skapades ursprungligen på eskimåer och har sedan använts långt mer än vad de var värda i en aggressiv marknadsföring av odlad lax.
För oss som inte äter odlad lax och många andra tungt vägande skäl, är det bra att notera att du rent hälsomässigt kommit långt med en enkel gammaldags husmanskost!
– Alice Lichtenstein professor i medicin vid Boston universitet, sade i studien att det antagligen finns en stor missuppfattning att marina fetter skyddar mot hjärtsjukdomar.

Här kan man tydligt se vad havs lössen gör! alarmerade situationer i flertalet älvar där 60-90% dör pga detta.

Här kan man tydligt se vad havs lössen gör! Alarmerade situationer i flertalet älvar där 60-90% laxar dör pga detta.

Vi tror oss att omega-3 kan ge hopp om ett längre och bättre liv. Tron att marina oljor har praktiskt taget obegränsad hälsoeffekt sitter djupt i  vår nationalkaraktär. Men flera nya studier tyder på att sanningen är inte så enkelt.

Två studier som publiceras i sommar och båda har väckt uppmärksamhet och sätter omega-3 i ett nytt ljus:
En Svensk studie visade att omega-3 hjälpte barnen utvecklade allergier.
En amerikansk studie  drog slutsatsen att omega-3 kan ge en kraftigt ökad risk för prostatacancer.

Allergi

Den svenska studien som publiceras i tidskriften PLOS ONE drar slutsatsen att fettsyrorna i allmänhet, och omega-3 ökar särskilt barnets risk att utveckla allergier.

Forskare vid universiteten i Göteborg och Umeå fann att nyfödda som fått mycket omättat fett i kroppen genom navelsträngsblodet hos modern hade en högre risk att utveckla allergi under de första 13 åren av livet – än nyfödda med låga blodfetter.

LÄS OCKSÅ

– Barn ska inte äta odlad lax

Den anser ett antal norska läkare och internationella experter.

Det verkar som om omega fettsyror hindrar barnets immunförsvar att mogna på rätt sätt, säger en av de ansvariga forskarna, Immunolog Agnes Wold vid Göteborgs universitet.

Av de 129 barn som föds i Baltikum under åren 1996-1997, hade 81 utvecklat luftvägsallergier eller atopiskt eksem innan de fyllt 13. Detta var de barn som hade den högsta halten av fettsyror – speciellt omega-3 – i navelsträngsblod vid födseln.

– Inte för barn

– Omättat fett dämpar aktiveringen av immunsystemet – vilket kan vara bra för vissa äldre människor. Men små barn har ett immunförsvar som behöver det motsatta – att få en kick att mogna. Tanken att omättade fetter är friska baseras på studier av hjärt-kärlsjukdom hos medelålders män. Jag tror inte att dessa fettsyror är bra för gravida kvinnor och spädbarn, säger Agnes Wold.

Den norska  internmedicin och kost experten Fedon Lindberg håller med Wold i forskningen att omega-3 har fokuserat på hälsoeffekter hos vuxna och kan ha en helt annan effekt på små barn.

– Den här svenska studien är intressant – för första gången barn har följts under så många år. Det finns fortfarande obesvarade frågor här:
Vad var källan till omega-3 i mödrarna till dessa barn – obearbetad fisk eller kapslar? Jag kan inte se att studien justerats för andra möjliga förklaringar – till exempel gifter eller tungmetaller vilket naturligtvis är ett problem i Östersjön säger Fedon Lindberg.

Den amerikanska studien som pekar på sambandet mellan omega-3 och prostatacancer publicerades i Journal of National Cancer Institute.

LÄS OCKSÅ

”Havet är framtiden för matkorgen»

Kan vi få det norska folket att äta så mycket kelp i Kina?

Forskare vid Fred Hutchinson Cancer Research Cancer Research Center i Seattle har  för andra gången genomfört en studie som drog slutsatsen att högt intag av marina Omega-3 fettsyror kan vara direkt cancerframkallande.

Enligt dessa forskare hade män med höga halter av omega-3 blodnivåer på upp till 71 procent större risk att utveckla aggressiv prostatacancer – jämfört med män med de lägsta nivåerna. Den låghaltiga form av prostatacancer verkade inte påverkas av syror.

Dessa nya rön stödjer studie publicerad i American Journal of Epidemiology för två år sedan. Dessa studier har genererat betydande debatt i det medicinska samfundet i USA, och forskare har påpekat att de inte behöver skrämma män från att äta fisk. Fiskoljans effekt på hjärtat uppväger risken att utveckla prostatacancer.

Sund – och skadligt

– Det råder ingen tvekan om att omega-3 kan skada hälsan – om vi äter för mycket av dem. För när fleromättat fett ackumuleras i kroppen, kommer det att härskna. På sikt kan det leda till inflammation och ökad risk för både hjärtsjukdomar och cancer  säger Lindberg.

Han tror enkelomättat fett, som huvudsakligen finns i oliv, raps, avokado och mandel kan bidra till att minska härskning processen.

Men nästan samtidigt med prostata studie var förmodligen en studie som bekräftar teorin om att omega-3 skyddar mot cancer.

Visst tog undersökningen bara i laboratoriet vid Queen Mary, University of London. Men här visade forskarna att omega-3 kan döda maligna cancerceller från särskilda former av muntlig och hudcancer, medan de normala cellerna inte påverkades.

Effekten beror troligen på en av de häftiga tillväxtfaktorerna  i cancercellerna helt enkelt blev överstimulerade av omega fettsyror, så att den utlöste celldöd.

Detta är en överraskande och helt nya effekter av fettsyror såsom omega-3 enligt forskarna bakom studien.

ADHD

Positiv effekt av omega-3 visade en ny studie av en forskargrupp vid universitetet i Oslo, som fann att fettsyran kan påverka biokemiska processer i hjärnan hos råttor.

LÄS OCKSÅ

Ät dig till en bättre examen

Hjärnan är studentens viktiga organ. visste du att det kan härskna om du ger det matar den fel.

Studien gjordes på SHR-råttor som utvecklar ADHD. Råttorna som fick omega-3, förändrade beteende och var lugnare. Analysen visade att fettsyrorna hade gett snabba omsättningen av signaler i nervsystemet. Det fanns dock tydliga könsskillnader: Hanråttor hade en bättre effekt av omega-3 än kvinnliga.

I flera studier där forskarna hade förväntat en positiv effekt av omega-3, de kunde dock konstatera ”ingen effekt” .

En studie från Uppsala universitet fann nyligen att omega-3 inte minskar inflammation i kroppen hos personer med förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Ett team av forskare som studerade åldersrelaterad makuladegeneration, en allvarlig ögonsjukdom som kan orsaka blindhet.
Hypotesen att omega-3 kunde bromsa sjukdomen, höll inte.

En grekisk studie som den medicinska tidskriften Jama publicerade för några månader sedan, visade att omega-3 minskar inte risken för hjärtsjukdomar. Fettsyrorna  påverkar inte på något sätt sätt dödsorsaken  bland 68 000 patienter – oavsett om de hade kommit från mat eller Omega-3 kapslar.

Resultaten stödde en tidigare koreansk studie, som också fann att fiskolja hade ingen effekt på hjärtsjukdomar.

Alice Lichtenstein, professor i medicin vid ett universitet i Boston, sade i studien att det antagligen finns en stor missuppfattning att marina fetter skyddar mot hjärtsjukdomar. De första studierna som kom ut av detta, var delvis baserad på eskimåer – som åt väldigt många fiskar. Det var dock inte enkla ämnen i fisk fett som skyddade eskimåerna, utan bara att de åt mycket mindre ohälsosamma snabba rätter och hamburgare, påpekade Lichtenstein.

FETTSYRORNA

De viktigaste omega-3-fettsyror: alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA).

Den främsta källan till ALA är vegetabiliska oljor, den huvudsakliga källan till EPA och DHA är fisk och skaldjur – och ofta kallade marina omega-3.

Omega-6 och monoomättade omega-9-fettsyror är också viktiga.

Vetenskapliga kommittén för livsmedelssäkerhet (VKM) ingicks för några år sedan att omega-3 fettsyrorna EPA och DHA, däribland från tillägg inte utgör någon risk för negativa hälsoeffekter.

Rapporter om fettsyrorna bland annat ökad blödning hos patienter med hjärt-kärlsjukdom eller ändra biomarkörer, inte är tillräckligt beskrivet att man kan bestämma de tolerabla intagsnivåer – alltså rekommendera övre gränser, avslutade VKM.

Källa:Aftonposten

Lämna en kommentar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.